Ekonomi Krizde otogaza döndük dünyada lider olduk

Krizde otogaza döndük dünyada lider olduk

Paylaş
Krizde otogaza döndük dünyada lider olduk

Krizle birlikte araç sahiplerinin otogaz tercihinin artması Türkiye'yi LPG'de dünya lideri yaptı

PAYI YÜZDE 13’E ULAŞTI

Otogaz (LPG) kullanımında 2007-2008’de dünya ikincisi olan Türkiye, bu yıl birinciliği Güney Kore’den alıyor. İpragaz Genel Müdürü Selim Şiper, “Türkiye’de otogazın payı yüzde 13’e ulaştı. Otogazda Güney Kore başı çekiyor. Bu ülkede 2.5 milyon LPG’li araç var. Aynı dönemde Türkiye’deki LPG’li araç sayısı 2.4 milyondu. Krizde otogaza geçen araç sayısı her zamankinden fazla artıyor. Bu nedenle şu anda onları geçmiş durumdayız” diye konuştu.

10 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Türkiye’de yılda 3.5 milyon ton LPG satıldığını söyleyen Şiper, bunun 10 milyar dolarlık bir pazar anlamına geldiğini belirtti. 8109 otogaz istasyonu bulunduğunu belirten Selim Şiper, “Yılda 13.5 milyon ton dizel, 3 milyon ton benzin ve 2.35 milyon ton otogaz satılıyor. Otogaz benzini yakalamak üzere. Benzinin yüzde 72’si, LPG’nin yüzde 62’si vergi. Türkiye’de 7 milyon araç var. Bunun 3.5 milyonu benzinli, 1.1 milyonu dizel ve 2.4 milyonu LPG’li” dedi.

DİZELDE VERGİ ARTABİLİR

Yılbaşından sonra dizelde vergi artışı olabileceğini belirten Şiper şu öngörüde bulundu: “Dizelle benzin arasındaki makas kapanacak gibi görünüyor. Fiyat birbirine iyice yaklaşabilir. Tabii hiçbir zaman dizel fiyatı benzinle eşitlenmez ya da benzini geçemez. LPG’de de ÖTV artışı bekliyoruz.” LPG’de pompa fiyatının farklı olabildiğini kaydeden Şiper, otogazın litresinin 1.52 lira ile 1.82 lira arasında değişen fiyatlarla satılabildiğini kaydetti.

KİMSEYİ İŞTEN ÇIKARMADIK

Türkiye’de tüplü pazarın 2000’de 2.2 milyon ton olduğunu ve rakamın bu yıl 1 milyon tona düştüğünü belirten Selim Şiper şöyle konuştu: “Doğalgaz yaygınlaştıkça indik. Tüplü pazardaki daralma yüzde 55. Ancak, son beş yılda doğalgaza LPG’nin üstünde zam geldi. İpragaz olarak ciromuzun yüzde 50’si tüp. Dökme LPG pazarı 2000’de 1.1 milyon tondu. Bu yıl 120 bin tona düştü. Fakat otogazda artış oldu. Otogaz satışları 1.6 milyon tondan 2.3 milyon tona ulaştı.”

2

Haberin Devamı