Ekonomi Krizden etkilenmeyen meslekler

Krizden etkilenmeyen meslekler

Paylaş
Krizden etkilenmeyen meslekler

Krizden etkilenmeyen meslekler

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof.Dr. Muammer Kaya, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan bir araştırmada 5 kategorideki 50 mesleğin ekonomik kriz ortamından etkilenmediği, çalışanlarının krizde de işlerini sürdürdüklerinin belirlendiğini söyledi.

TEKAM Müdürü Prof.Dr. Muammer Kaya yaptığı yazılı açıklamada son 2 yıldır dünyada süregelen ekonomik krizde birçok kişi iş kaybederken, ücret düşüşü yaşarken, ücreti artmazken veya mezun olacak öğrenciler iş bulup bulamayacaklarını merak ederken, ABD’de yapılan araştırmada krizden etkilenmeyen 2010 yılının en iyi 50 mesleğinin belirlendiği kaydetti.

Belirlenen 5 kategorideki 50 meslek dallarında çalışanların ABD’nin 2010’daki en iyi ücret ve olanaklarla krizde de çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Prof.Dr.Muammer Kaya, “ABD’de son ekonomik krizde 15.4 milyon kişi işsiz kalmasına rağmen bazı meslekler için optimistlik süregelmiştir. Bu mesleklerde ekonomik durgunluk ve krizlerde çalışanlara emin liman olmuştur” dedi. Prof.Dr.Kaya ABD’deki 2010 yılının 5 kategorideki en iyi 50 mesleğini şöyle sıraladı:

BİLİM VE TEKNOLOJİ

Tüketicilerin günlük yaşamlarının her alanında teknoloji kritik rol oynamaktadır. Bilgisayar yazılım mühendisleri hayatımızı kolaylaştırırken, bilgisayar sistem analistleri firmaların teknoloji verimliliğini artırma yolunda çalışmalar yapmaktadır. Bugünün hızla gelişen kariyerlerinde çevre ve tıp bilimleri bilgi teknolojileri ile birçok alanda kesişmektedir. Biomedikal mühendisler mühendislik bilimlerini insan vücudu ve tıbbi bakım problemlerine uygulamaktadır. Meterologistler ve hidrojeologistler dünyadaki su ve havayı çok kompleks teknolojiler kullanarak izlemektedirler.

Bu alanda en popüler olacak meslekler: Bilgisayar yazılım mühendisliği, Bilgisayar sistem analistleri, Bilgisayar ağ/şebeke mimarları, Biyomedikal mühendisler, Çevre bilim teknisyenleri, Hidrojeologistler, Çevre mühendislik teknisyenliği, İnşaat mühendisliği ve Meterologistler.

SAĞLIK HİZMETLERİ

Sağlık hizmetlerindeki büyüme hızı durdurulamamaktadır. Dünya nüfusunun her yıl milyonlarca artması sağlık hizmetlerine talebi daha da artıracaktır. Sağlık hizmetleri sektöründe bu yüzden önemli inovasyonlar yapılacaktır.Sağlık hizmetlerine erişimin yaygınlaşması ve satın alınabilir konuma gelmesi özellikle daha az / ucuz eğitimle teknisyenlik sektöründe önemli gelişme sağlayacaktır.

Sağlık alanındaki meslekler: Röntgen teknisyenliği, Veterinerlik, Laboratuvar teknisyenliği, Fiziksel terapist/ Fizyoterapist, İş terapistliği, Hemşire, Doktor asistanlığı/ Hasta bakıcılık, Optometrist, Fiziksel terapi asistanlığı, Diş Hijyenciliği ve Okul psikoloğu.

EĞİTİM ve HİZMET SEKTÖRÜ

Çalışırken okumak isteyenler sosyal hizmetler (örneğin tıp ve halk sağlığı) alanında kariyer yapmayı tercih etmelidir. Sekreterlik, toplum hizmetleri, toplumu yönlendirme hizmetlerinde çalışılabilir. Eğitim sektörünün okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve lise düzeyinde özel eğitim/ özürlü eğitimi öğretmelerine ihtiyaç çoktur.

Bu kategorideki meslekler: İtfayeci, Medyatör, Sekreter, Şehir Planlayıcı, Özel eğitim öğretmenleri, Adliye çalışanı, Halk sağlığı çalışanı, Acil yardım uzmanları, Evlilik ve aile terapistleri.

İŞ VE FİNANS

Tüketiciler emeklilikleri için şirketler yatırım analizleri için mali tavsiyeler ararlar. Kişisel/şirketsel finans analistleri için gelecek parlaktır. Para/kredi vericiler içinde gelecek ekonomik krizlere rağmen parlaktır. İş dünyası iş geliştirme ve girişimcilik üzerine eğitimli uzmanlar işe almaktadır. Şirketler toplum imajını artırmak için halkla ilişkiler uzmanlarını artarak iş almaktadır.

Bu alandaki meslekler: Sigorta uzmanı, Eğitim uzmanları, Finansal danışman, Finansal analistler, Pazar araştırma analisti, Muhasebeci Borç verme uzmanları, Halkla ilişkiler uzmanları, Maliyet hesaplayıcılar, Toplantı planlayıcıları ve Logistik uzmanları.

YARATICILIK VE HİZMET SEKTÖRÜ

Masa başı işleri herkese uygun değildir. Bazı şanslı kişiler tüm gün masa başında bir ofiste oturmak zorunda değildir. Yaratıcı kişiler için şu işler bulunmaktadır:

Ticari pilotluk, Teknik yazarlık, Cenaze direktörlüğü, Emniyet sistemleri kuruculuğu, Peyzaj mimarlığı, Tesisatçılık, Film ve video editörlüğü, Multimedya artisliği, Oyun yöneticiliği ve Kayyumluk.

DHA

6

Haberin Devamı