Sağlık Kronik yorgunluğun nedeni kandaki molekül

Kronik yorgunluğun nedeni kandaki molekül

Paylaş
Kronik yorgunluğun nedeni kandaki molekül

30 yıldır kesin tedavisi bulunamayan kronik yorgunluktan kurtulmak için umut veren araştırmaya göre, bir türlü dinlenemeyenlerin kanında farklı bir grup molekül var

Kronik yorgunluğun nedeninin psikolojik değil, biyolojik olduğunu tespit eden Amerikan Columbia Üniversitesi'nin araştırması, tedavide de yeni bir perspektif açacak gibi görünüyor.

Araştırma, hastalıkla ilgili tartışmayı yeniden gündeme getirdi. Uzun süren aşırı yorgunluk, kas ve eklemlerde ağrı, unutkanlık ve isteksizlik gibi belirtileri olan hastalık tıp dünyasını ikiye bölmüş durumda. Kimileri hastalığın psikolojik temelli olduğunu savunurken, kimileri ise nedenin fiziksel olduğunu söylüyor.

Columbia Üniversitesi'nde yürütülen araştırmanın bulguları ikinci grubu destekler nitelikte. Buna göre, kronik yorgunluk çekenlerin kanında sağlıklı olanlardan farklı bir grup molekül var.

HEM TEŞHİS, HEM TEDAVİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Bu moleküller, bağışıklık sistemi tarafından enfeksiyonla mücadele için salgılanıyor.Araştırmacılar, hastalığın ilk üç yılında bu moleküllerin yüksek olduğunu saptadı.

Uzmanlar, bu tespitin hastalığın teşhisinde önemli olduğu görüşünde. Bu bulgunun, kronik yorgunluğun tedavisi için umut doğurduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kronik yorgunluk hastalığı, günlük hayatı olumsuz etkilerken, ileri safhalarda insanları işlerinden edebiliyor hatta yatağa bağlı hale getirebiliyor.