Gündem 'Kucakta rüşvet' davası

'Kucakta rüşvet' davası

Paylaş
'Kucakta rüşvet' davası

Eski Boğaziçi İmar Müdür Yardımcısı Kahveci'ye açılan 'kucakta rüşvet' davasında 12 yıl hapis istendi

Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün eski müdür yardımcısı Mehmet Kahveci hakkında, Bebek’te restoran sahibi Selçuk Kürkoğlu’ndan tadilat ruhsatı için “Kucağıma oturmadan bu iş olmaz” diyerek 100 bin TL, işadamı Ekrem Batuk’tan da “Yalı alıyorsun, yalıda oturuyorsun da 50 bin lira vermeyi bilmiyor musun” diyerek rüşvet istediği şikayetiyle açılan davada “İcbar suretiyle irtikap” suçlamasıyla 12 yıla kadar hapis istendi. Davanın ilk duruşmasına katılan Mehmet Kahveci, “Kimseden para istemedim. Müştekileri tanımıyorum” dedi.

İşadamı Ekrem Batuk’un 13 Aralık 2007’de savcılığa yaptığı suç duyurusuyla Mehmet Kahveci hakkında soruşturma başlatıldı. Ekrem Batuk dilekçesinde, Sarıyer Yenimahalle’deki yalısında tadilat yapma izni almak için gittiği Kahveci’nin, “Yalı alıyorsun, yalıda oturuyorsun da 50 bin lira vermeyi bilmiyor musun” diyerek rüşvet istediğini iddia etti. Mehmet Kahveci’nin Anıtlar Kurulu’ndan izin almadan bunun yapılamayacağını, ancak parayı vermesi halinde kendisinin durumu idare edebileceğini söylediğini öne süren Ekrem Batuk, 10 bin TL karşılığında anlaştıklarını belirtti. Ancak daha sonra yalının duvar tadilatında Kahveci’nin yeniden rüşvet istediğini belirten Ekrem Batuk kendisinin kabul etmemesi üzerine hakaretler ederek müdürlükten kovduğunu öne sürdü.

Mehmet Kahveci hakkında bir şikayet de Makara Bar’ın yetkilisi Selçuk Kürkoğlu’ndan geldi. Kürkoğlu, Bebek’teki restoranın yer ahşaplarının tadilatı için Mehmet Kahveci’nin kendisinden, “Kucağıma oturmadan bu iş olmaz” diyerek 100 bin TL rüşvet istediğini öne sürdü. Kahveci hakkındaki rüşvet iddiaları gazetelere gönderilen isimsiz ihbar mektuplarına da yansıdı. Mehmet Kahveci bu gelişmeler üzerine 2009’da İstanbul Şehircilik Atölyesi Müdürlüğü görevine alındı.

Savcılık itiraz etti

Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı iddialarla ilgili soruşturma başlattı. Kaçak inşaata göz yummak ve rüşvet iddialarıyla Mehmet Kahveci ile Boğaziçi İmar Müdürlüğü Beykoz Bölgesi’nden sorumlu mühendis Emrah Yılmaz ve işadamı Ufuk Özünlü gözaltına alındı. Ancak nöbetçi mahkeme üç kişiyi serbest bıraktı. Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı mahkemenin kararına itiraz etti. Mehmet Kahveci 29 Mart 2010’da tekrar gözaltına alındı ancak tutuksuz yargılanmak üzere yine serbest bırakıldı. Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, Mehmet Kahveci, Emrah Yılmaz, Görgün Özdemir ve Ufuk Özünlü’nün icbar suretiyle irtikap suçlamasıyla 12 yıla kadar hapisleri istendi. Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek dava açtı.

İş icabı gelmiş olabilir

Önceki gün görülen davanın ilk duruşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehircilik Atölyesi’nde çalıştığını belirten Mehmet Kahveci, “Müştekileri tanımam. İşleri icabı gelmiş olabilirler. Bende telefonları olmaz. Ekrem Batuk gelip derdini anlatmış olabilir. Ancak hatırlamıyorum. Ekrem Batuk’tan para istemedim. Ekrem Batuk yalan söylüyor” diye kendini savundu. Duruşma ertelendi.

Haberin Devamı

İrtikap nedir?

İRTİKAP, Türk Ceza Kanununun (TCK) 250’nci maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır: Memuriyet sıfatını veya görevini kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına haksız para verilmesi, sair menfaatler sağlanması veya bu yolda vaatte bulunulmasıdır.

Mehmet Kahveci kimdir?

MEHMET Kahveci 1986’da Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Belbim şirketinde işe başladı. 1999-2004 arasında Beyoğlu Belediyesi İmar Müdürü olarak görev yapan Kahveci, dönemin Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilince İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Park ve Bahçeler Müdür Yardımcılığına atandı. Mehmet Kahveci 2005’te ise Boğaziçi İmar Müdür Yardımcısı oldu.

Haberin Devamı

HÜRRİYET