Dünya Küçük Prens vahşeti

Küçük Prens vahşeti

Paylaş
Küçük Prens vahşeti

Kırgızistan'ın Oş ve Celalabad kentlerinde yaşanan kanlı Özbek-Kırgız çatışmasının ardında, devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in oğlu Maksim Bakiyev olduğu öne sürüldü

Kırgızistan’ın güneyinde, Oş ve Celalabad kentlerini harabeye çeviren Özbek-Kırgız çatışmasında resmi rakamlara göre 170, Özbek kaynaklara göre ise en az 2 bin 700 kişi öldü.

100 bine yakın Özbek kökenli Kırgızistan vatandaşı da Özbekistan’a sığındı. Kırgızistan’daki geçici yönetimin lideri Roza Otunbayeva olayların büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi.

‘Kırgız olmayan herkes hedef’

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Navi Pillay, katliamın önceden planlandığı hakkında ellerinde kanıt olduğunu kaydetti. Rus Komsomolets gazetesinin Celalabad’daki muhabiri Egamverdi Kabulov, “Burada korkunç bir soykırım yaşanıyor. Kırgız olmayan, kapısında ‘Kırgız’ yazmayan herkesi öldürüyorlar” dedi. Celalabad’ın güvenlik sorumlusu Kubatbek Baybolov ise “Katiller siyah ciplerle geliyor, Kırgızlara ateş açıyorlar. Sonra gidiyorlar Özbeklere ateş ediyorlar. Olay yerine gelen Kırgız güvenlik güçlerine ise kızgın halk saldırıyor. Ortada açıkça kışkırtma ve provokasyon var” diye konuştu.

‘Prens 10 milyon dolar harcadı’

Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev, olayların perde arkasında 2 ay önce devrilen eski Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in küçük oğlu Maksim Bakiyev’in (32) bulunduğunu öne sürdü. Atambayev, önceki gün İngiltere’de tutuklanan Maksim Bakiyev’in, çatışmaları kışkırtmak için bölgedeki aşiretlere cebinden 10 milyon dolar verdiğini ve iktidarı devirmeye çalıştığını iddia etti.

Ülkesinde yolsuzluk yaptığı için hakkında uluslararası tutuklama kararı bulunan Bakiyev, babasının iktidarı döneminde üst düzey görevlerde bulunmuş, renkli ve lüks yaşama düşkünlüğü nedeniyle muhalefet kendisine ‘Playboy Prens’ lakabını takmıştı. Meksim Bakiyev, Rusya’dan alınan devlet kredisinin 35 milyon dolarını zimmetine geçirmekle de suçlanıyor.

151 Türk yurda döndü

Kırgızistan’daki çatışmalar nedeniyle güvenlik sorunu yaşayan Türk vatandaşı 151 kişi, Dışişleri Bakanlığı’nın gönderdiği THY uçağı ile dün İstanbul’a getirildi. Bakanlık, Kırgızistan’da mahsur kalan diğer Türkleri kurtarmak için başkent Bişkek’e dün bir THY uçağı daha gönderdi. Türkiye’nin Kırgızistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan da dün Bişkek’e gitti.

İstanbul’a getirilen Türkler, Kırgızistan’da gerçek bir vahşetin yaşandığını anlattılar. Çoğu öğrenci olan yolcular, Türk oldukları için kendilerine dokunmadıklarını belirttiler. Olaylarda Türk öğrenci Sedat Tokay’ın bıçakla yaralandığı ve halen hastanede tedavi gördüğü öğrenildi. Baba Mehmet Can Tokay, “Çok endişeliyiz. Bir an önce oğlumun da yurda getirilmesini istiyoruz” dedi.

Uçaktan inen yolculardan Yavuz Şimşek, Kırgızistan’daki vahşeti şöyle anlattı: “Her yeri talan ettiler. Otorite yok, insanları kesiyorlar, her yeri yakıyorlar. Tam bir cehennem. Ahıska Türkleri bize sahip çıktı. Yoksa biz de şu an burada olamazdık. Ahıska Türkleri bizim için canlarını feda edebilecek kadar yürekli. Onlara da orada yardım edilmesi gerekiyor.”

3

Haberin Devamı