Ekrem Sarısu Küçük sanayi sitesi kredi borçları da yapılandırılacak
HABERİ PAYLAŞ

Küçük sanayi sitesi kredi borçları da yapılandırılacak

Soru: Küçük sanayi sitesi yapı kooperatiflerinin kredi borçları Torba Yasa’dan yararlanıyor mu? Yararlanıyorsa usul ve esasları hakkında bilgi verebilir misiniz? Nereye başvurduysak yararlanmadığını söylüyorlar. Halil ARDIÇLI Cevap: Verilen cevaplar doğru. Çünkü, küçük sanayi sitesi yapı kooperatiflerinin kredi borçları Torba Yasa olarak 6111 sayılı Yasa kapsamında değil. Ancak, bu, borcunuzu yapılandıramayacağınız anlamına da gelmiyor. Çünkü küçük sanayi sitesi yapı kooperatiflerinin kredi borçları, 12 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kamuoyunda ‘Mini Torba Yasa’ olarak adlandırılan 6215 sayılı Yasa kapsamında yapılandıracak.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçesinden küçük sanayi sitesi yapı kooperatiflerine kullandırılan kredilerden, ödeme süresi 31 Aralık 2010’dan önce olduğu halde, 12 Nisan 2012’ye kadar ödenmemiş olanlar şu şekilde yapılandırılacak: -En geç 30 Haziran 2011 Perşembe günü mesai saati sonuna kadar başvuru yapmak, -Kredi borcu aslı ile, -Kredi borcuna vade tarihinden 12 Nisan 2012’ye kadar enflasyon oranında hesaplanacak olan gecikme bedelini, -1 Ağustos 2011 Pazartesi mesai saati sonuna kadar ödenmesi halinde başka bedel ödenmeyecek, -İlk taksiti 1 Ağustos 2011’de olmak üzere, 12 ayda 12 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 5, 18 ayda 18 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 7, 24 ayda 24 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 10, 36 ayda 36 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 15 taksitlendirme faizi uygulanacak, -Borca işletilen faiz vb. feri borçlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek. -Kredi borcu için dava açılmış veya icra takibi başlatılmış ise davalar sonlandırılacak ve icra takipleri durdurulacak. -Bu takdirde borçluların mahkeme ve icra masrafları ile vekâlet ücretini ilk taksit tutarı ile birlikte ödemeleri şarttır.

İşletmelerdeki faturasız mallar en geç 31 Mayıs’a kadar vergi dairesine beyan edilecek

Soru: Torba Yasa’ya göre; işletmedeki faturasız malları en geç ne zamana kadar beyan etmek gerekiyor? Hesaplanan vergi kaç taksitte ödenecek? Ali RIZA Cevap: 6111 sayılı Kanun’a göre; işletme stoklarında olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtianın (mal) en geç 31 Mayıs 2011 Salı günü mesai saati sonuna kadar envanter listesiyle birlikte vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor. Sorumlu sıfatıyla verilecek olan 2 no’lu Katma Değer Vergisi beyannamesi ile de rayiç değer üstünden beyan edilerek, yüzde 18 KDV’ye tabi olan mallar için yüzde 10, yüzde 8 oranında KDV’ye tabi olan mallar için yüzde 4, yüzde 1 KDV’ye tabi mallar için yüzde 0.05 (yüzde yarım) oranında hesaplanacak olan KDV’nin aynı süre içinde yani 31 Mayıs 2011 günü mesai saati sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Ödenen KDV genel esaslar çerçevesinde 1 no’lu beyanname ile beyan edilen, KDV’den mahsup edilebiliyor. Başka bir ifadeyle, faturasız mallar için Torba Yasa kapsamında ödenen KDV, daha sonra vergi dairesine ödenecek KDV’den mahsup ediliyor. Bir anlamda mükellefin cebinden bir şey çıkmıyor.

Haberin Devamı

Fazla olmuş gerekçesiyle prim iadesi olmaz

Haberin Devamı

Soru: Annem 27 Temmuz 1959 doğumlu. 13 Mayıs 1992 tarihli sigorta girişi var. 2001’den itibaren isteğe bağlı olarak ödemelerine devam etti. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) aldığımız hizmet dökümüne göre; 133 gün önce günü dolmuş. Fakat biz fark etmeden ödemeye devam etmişiz. Bu 133 günlük fazla ödemeyi nasıl geri alabiliriz? ÜMMÜHAN Cevap: Emekli olacak kadar primin üstünde ödemiş olduğunuz fazla primi geri almanız mümkün değil. Çünkü, emekli olmak için aranan prim, alt sınırdır. Sigortalı istediği kadar fazla prim ödeyebilir.

1986-1988 arasını borçlanamazsınız

Soru: 1986-1988 yılları arasında vergi mükellefliydim. Fakat Bağ-Kur’a hiç prim yatırmadım. Geriye dönük borçlanma yapılabilir miyim? İsmail GÜVEN Cevap: Şayet Bağ-Kur’a kaydınız, yaptırdınız ve prim ödemediyseniz, Torba Yasa’dan yararlanarak prim borcunuzu ödeyip günlerinizi kazanabilirsiniz. Ancak, Bağ-Kur’a kayıt olmadıysanız, maalesef geriye dönük borçlanma yapamazsınız. Çünkü, sizin gibi süresi içinde Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılıyor.

Prim borcunuz 5 yıldan azsa ödemek zorundasınız

Soru: 2001-2006 yılları arasında Bağ-Kur sigortalısıydım. 2006’da işimi ve Bağ-Kur’umu kapattım. Fakat o dönem için şu an birikmiş borcum var. Şu anda primi düzenli ödenen bir SSK sigortalısıyım. Bağ-Kur borcumu ödemezsem, SSK’dan emekli olabilir miyim? Bağ-Kur borcumu benden tahsil etmeye çalışırlar mı? Bu soruya farklı kişi ve kurumlardan farklı cevaplar aldım. Bu yüzden cevabınız benim için önemli. Ali EZMEZ Cevap: Bağ-Kur’a 5 yıldan (60 aydan) fazla prim borcunuz varsa, borcunuzu istemezler. Çünkü; Bağ-Kur’a 30 Nisan 2008 itibarıyla 5 yıldan fazla prim borcu olanların sigortalılıkları durduruldu. Prim borçları silindi. Şayet Bağ-Kur’a olan prim borcunuz 5 yıldan (60 aydan) az ise, prim borcunu ödemek zorundasınız. Prim borcunuzu ödemeden emekli olamayacağınız gibi, kurum primi icra yoluyla tahsil eder.

Kredide kara listenin dikkate alınması borçluyu mağdur eder

Soru: Emekliliği hak eden Bağ-Kur’luya Ziraat Bankası, kara liste uygulamasıyla krediyi onaylamıyor. Krizlerden sicili bozulmayan kaldı mı? Kredi kullanabilenler zaten yasayı beklemeden kendi imkanları dahilinde emekli oldu. Olamayan mağdurlarla ilgili bu kredi anlaşmasındaki kolaylıktan 55 bin kişi değil 2 bin kişi faydalanabilir. Maaşından keseceğin bu krediyi zorlaştırmanın ne gereği var? BÜLENT Cevap: Tespitlerinizde haklısınız. Sözünü ettiğiniz kredi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile görüşmeler sonucunda verilen bir kredi. Kredi kullananın eline değmeden SGK’ya aktarılarak, prim borcu kapatılacak. Emekli aylığı bağlandığında da, emekli aylığından yapılacak olan kesintiler bankaya aktarılacak. Kredi borcu bitene kadar kesinti devam edecek. Bankanın riski yok denecek kadar az. Bu durumda bankanın kredi kullandırırken kara listeyi dikkate almaması en doğru olanıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder