Ekonomi Küçük yatırımcı için finansal koruma ürünü

Küçük yatırımcı için finansal koruma ürünü

Paylaş
Küçük yatırımcı için finansal koruma ürünü

Bir hisse senedini önceden belirlenmiş bir fiyattan alma veya satma imkanı sağlayan ve böylece düşük bir meblağ karşılığında küçük yatırımcıların risklerini azaltan 'varant' adlı finansal araçlar ay sonunda devreye giriyor

15 varantla başlayacaklar

Haberin Devamı

İstanbul Borsası Başkanı Hüseyin Erkan, bir hisse senedini önceden belirlenmiş bir fiyattan alma veya satma imkanı sağlayan ‘varant’ların ay sonunda devreye alınacağını söyledi.

İhlas Gazetecilik’in borsada işlem görmesi nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Hüseyin Erkan, 15 varantla başlayacaklarını açıkladı. Sınai Kalkınma Bankası, İş Yatırım ve Deutsche Bank, varant ihracı için başvurmuştu.

Yunanistan’la ortak fon

Yunanistan ile oluşturulan borsa yatırım fonunu ay sonuna doğru hayata geçireceklerini söyleyen Hüseyin Erkan, “Yunanistan ile bir borsa yatırım fonu oluşturuluyor” diye konuştu.

Bu ay sonuna kadar birkaç şirketin daha borsada işlem görmeye başlayacağını ifade eden Erkan, “İhlas Gazetecilik bu yıl halka arzı yapılan 7’nci şirket oldu. Yıl sonunda 25-30 halka arza ulaşmayı planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Halka açılmak şart değil

Hüseyin Erkan şöyle konuştu: “Bu hafta içinde Euro Yatırım Menkul, gelecek hafta Gedik Yatırım’ın borsada işlem görmeye başlamasını bekliyoruz. Ay sonuna kadar da sırada Bis Enerji ile iki gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi var. Ancak ille de halka arz şart değil. Tahvil ihracı, oydan yoksun tahvil veya finansman bonoları olabilir. Sermaye piyasalarından yararlanacak araçlar çok.”

Küçük para ile riski azaltmak mümkün

Varant, bir hisse senedini baştan belirlenmiş fiyattan ileri tarihte satın alma hakkını veren bir finansal araç. Yatırımcı, ileride piyasada dalgalanma olacağını düşünüyor ve bunlardan etkilenmeden bir kâr hedefliyorsa, belli bir bedel karşılığında aldığı varantı işleme koyarak önceden belirlenen fiyattan hisse alabiliyor.

Örneğin X firmasının hisse senedini ileri bir tarihte 10 TL’ye alma hakkı veren bir varantı elinde bulunduran yatırımcı, o tarihte yukarı yönlü hareket olmuş ve X hissesinin fiyatı 20 TL’ye çıkmışsa bile, elindeki varantı işleme koyarak 10 TL’den X hissesinin sahibi olabilir. Varant sayesinde parasını riske atabileceği kadarıyla piyasaya giren küçük yatırımcı, bu araçlara yatırdığı düşük paralarla hisse getirisinden risk almadan yararlanabiliyor.

Haberin Devamı