Dünya Kudüs Müslümanlar için neden önemli?

Kudüs Müslümanlar için neden önemli?

Paylaş
Kudüs Müslümanlar için neden önemli?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı açıklamanın ardından İslam dünyasından bu açıklamaya tepki geldi. Hem İsrail hem de Filistin Kudüs'ü kendi başkenti olarak gösteriyor. Peki Kudüs'ün Müslümanlar için önemi ne? Kudüs, 3 büyük din için neden bu kadar önemli? İşte Kudüs'ün İslam dinindeki önemi...

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın 'Kudüs' çıkışının ardından tüm dünya bu konuyu tartışmaya başladı. İslam dünyası Trump'a sert tepki gösterirken Cumhurbaşkanı Erdoğan da 'Kudüs, Müslümanların kırmızı çizgisidir' dedi. Peki Kudüs, Müslümanlar için neden bu kadar önemli? Kudüs'ün İslam dünyasındaki yeri ne? İşte detaylar...


3 BÜYÜK DİN İÇİN DE ÖNEMLİ


Kudüs 3 büyük semavi dinin başkenti konumunda.Hem Müslümanlar, hem Hristiyanlar hem de Museviler için önemli olan Kudüs paylaşılamayan bir kent. Ortadoğu'da bulunan, Dünya’nın en eski şehirlerinden biri sayılan Kudüs şu anda Filistin ve İsrail arasında 'bölünmüş' bir kent. Hem İsrail hem de Filistin Kudüs'ü kendi başkenti olarak gösteriyor. Ancak uluslararası toplum Kudüs'ü başkent olarak tanımıyor. Kudüs, üç semavi din için kutsal kabul ediliyor.


KUDÜS MÜSLÜMANLAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?


Kudüs, üç semavi din için kutsaldır. Sünni Müslümanlar için Kudüs üçüncü en kutsal şehirdir. İslamiyet’te Kudüs, Milattan sonra 610 yılında ilk Kıble olmuştur ve Kur’ana göre Hz. Muhammed, 10 yıl sonra Miraç’a bu şehirden çıkmıştır.


KUDÜS'TEKİ MÜSLÜMAN SAYISI

Aralık 2007 yılındaki nüfus sayısımının sonuçlarına göre Kudüs’teki nüfus 747,600 idi. Nüfusun yüzde 64'ü Yahudi, yüzde 32'si Müslüman ve yüzde 2'si Hristiyan.




Mescid'i Aksa'nın tarihi ve Müslümanlar için önemi

KENTİN TARİHİ


Kudüs'ün en eski bölümüne, İsa’dan önce 4. yüzyılda ilk yerleşim gerçekleşti. 1538’de şehri çevreleyen duvarlar inşa edildi. Bugün bu duvarlar, Ermeni, Hristiyan, Yahudi ve Müslüman olmak üzere dört çeyreğe bölünmüş olan Eski Şehri (Eski Kudüs) çevrelemektedir.

HRİSTİYANLAR İÇİN ÖNEMİ


Uzun tarihi boyunca Kudüs, 2 defa yok edildi, 23 defa işgal edildi. Hristiyanlar için Kudüs’ün kutsallığı, İncil’e göre İsa’nın bu şehirde çarmıha gerilmesinden ve 300 yıl sonra Azize Helena’nın İsa’nın hayatındaki hac noktalarını belirlemesinden gelmektedir.


Trump Kudüs kararını açıkladı



Trump'ın dikkat çeken kıyafeti



Trump'ın Kudüs kararına Türkiye'den ilk tepki

Haberin Devamı