Gündem Kuduz var önlem yok

Kuduz var önlem yok

Paylaş
Kuduz var önlem yok

Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un Bağcılar ilçesinde başı boş dolaşan bir kuduz köpek 4 kişiyi ısırdı...

6 AY KARANTİNA

Haberin Devamı

İstanbul Bağcılar’da başıboş gezen bir sokak köpeği 4 kişiyi ısırdı. Köpeğin kuduz olduğunun belirlenmesi üzerine Bağcılar Belediyesi, Bağcılar Emniyet Müdürlüğü, Bağcılar İlçe Sağlık Grup Başkanlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nün oluşturduğu komisyonun aldığı karar doğrultusunda, ilçedeki Fevzi Çakmak, Fatih ve Kemalpaşa mahalleleri 6 ay boyunca karantina altına alındı.

VATANDAŞLAR HABERSİZ

Karantinanın duyurulması için mahalle girişlerine “Bu mahallede kuduz hastalığı çıktığından karantina altına alınmıştır” yazılı pankartlar asıldı. Yetkililer köpeğin ısırdığı 4 mahalle sakiniyle irtibata geçerek kuduz aşısı olmalarını sağladı. Fakat Doğan Haber Ajansı muhabirlerinin görüştüğü mahalle sakinlerinin ne kuduzdan ne de karantinadan haberi vardı.

Haberin Devamı

‘SADECE PANKARTLA OLMAZ'

Bir mahalle sakini muhabire, “Karantina olayını ilk defa sizden duyuyorum. Varsa bizim için çok kötü olur. Çünkü küçük çocuklarımız var. Sadece pankart asarak karantina olur mu?” diye tepki gösterdi. Birçok mahalle sakini de “Kuduz gibi bir tehlikeye karşı daha ciddi önlemler alınması gerekir. Biz karantina altına alındığımızın bile farkında değiliz” dedi.

YAPILMASI GEREKENLER

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü bilgilerine göre; “bir yerde salgın hastalık çıktığını haber alan devlet veteriner hekimi en seri vasıtayla 24 saat içerisinde hastalık yerine göndermek zorundadır. Kuduz hastalığı görülen yerlerde köpek, kedi, at, merkep ve sığırlar için 6 ay, koyun, keçi ve kanatlılar için 3 ay süreyle karantina uygulanır. Bu süre içerisinde hayvan giriş ve çıkışları yasaklanır. Karantina altındaki halk mutlak suretle bilgilendirilir, kuduzla ilgili bilgi verilir.

Cem TURSUN-Tahsin LALE-Özgür ARSLAN/DHA