Gündem Kül bulutları bugün İstanbul'a gelebilir

Kül bulutları bugün İstanbul'a gelebilir

Paylaş
Kül bulutları bugün İstanbul'a gelebilir

Avrupa'yı kaplayan kül bulutlarının, rüzgârın etkisiyle bugün Türkiye'ye ulaşabileceği tahmin ediliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Avrupa’yı kaplayan kül bulutlarının, rüzgârın etkisiyle bugün Türkiye’ye ulaşabileceğini, ancak hangi yoğunlukta geleceğini ve ne ölçüde etkili olacağını tahmin edemediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kadıoğlu, başka patlama olmazsa bulutların etkisinin 1 hafta kadar sürebileceğini kaydetti.

TURİSTLER DÖNEMEDİ

Kül bulutları nedeniyle Türkiye’den yapılacak bazı uçak seferleri de aksadı. THY’nin dün İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yapılması planlanan Köln, Londra, Amsterdam, Brüksel, Paris, Stockholm, Helsinki, Birmingham, Kopenhag, Hamburg, Göteburg, Frankfurt, Berlin, Varşova, Düsseldorf, Münih, Stuttgart, Dublin, Nürnberg, Riga ve Hannover seferleri karşılıklı gerçekleştirilemedi.

Ulaşımın aksaması Türkiye’deki turistleri de etkiledi. Muğla ve Antalya’da tatil yapan turistler ülkelerine dönemedi. Güney Ege Turistik Otelciler Birliği Başkanı İlhan Açıkgöz, uçuşların iptal edilmesi sonucu Marmaris’te tatillerini tamamlayan 3 bin 800 İngiliz turisti bir günlüğüne ücretsiz konaklatmak için otelcilerle anlaştıklarını söyledi. 4 bin Avrupalı turistin de Antalya’da tatilini zorunlu olarak uzattığı belirtildi.

Haberin Devamı

VOLKANLAR TARİHİ NASIL ŞEKİLLENDİRDİ?

- Endonezya’nın Sumatra Adası’nda 70 bin yıl önce gerçekleşen Toba yanardağı patlaması, neredeyse insanlığın sonu oluyordu. Nüfus 5 bin kişiye kadar düştü, genetik çeşitlilik azaldı.

- Filipinler’de 1991’de infilak eden Pinatubo yanardağından yükselen küller, güneş ışığının bir kısmının toprağa ulaşmasını engelledi. Bu nedenle dünya soğudu.

- 1883’te yine Endonezya’da patlayan Karakatau yanardağı 36 bin can aldı. Atmosfere yükselen erimiş kaya ve sülfat gökyüzünde parlak kırmızı ışıklar yarattı. Bu durum, dönem ressamlarınca tablolara yansıtıldı.

- Atlı ulaşımın yaygın olduğu Avrupa’da, bitki örtüsünün zarar görmesi sonucu artan yulaf fiyatları, Alman mucit Karl Drais’in bisikletin ilk atası olan velespiti icat etmesine neden oldu.