Gündem Kül bulutu Marmara'da

Kül bulutu Marmara'da

Paylaş
Kül bulutu Marmara'da

İzlanda'daki volkandan püsküren küller İstanbul ve Marmara'yı etkisi altına alıyor

Kül bulutlarının İzmir ve Muğla arasında görülmesi ve Güney Ege'yi etkilemesi bekleniyordu. Ancak Marmara ve hatta Batı Karadeniz'de bile duman görülecek.

İzlanda'dan yayılan kül bulutları etkisini yine gösterdi. Avrupa'da birçok havaalanında uçuşları durduran bulutlar, bugün Türkiye'yi etkisi altına alacak.

5 BİN METREDE KÜL TABAKASI

Bu akşam İstanbul ve Marmara genelinde 5 bin metrede kül bulutları gökyüzünü kaplayacak. Bulutlar akşam saatlerinde daha fazla görülecek. Duman Batı Karadeniz'de bile gökyüzünde zaman zaman etkisini hissettirecek.

5 bin ve 10 bin metre arasında bulutlar olacağı için yeryüzünden sadece bir kırmızılık görülebilir, duman kütlesini uçaklar açık olarak görecek.

Bugün Ege'nin güneyinde, İzmir ve Muğla arasında küllü bir gökyüzü olacak. Akdeniz ve Kıbrıs da bulutlardan etkilenebilir.

Kül kütlesi Avrupa ile kıyaslandığında İspanya ve İtalya'ya göre Türkiye'de fazla yoğun olmayacak.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar İzlanda'daki volkandan yayılan küllerin Türkiye için şu anda bir tehlike oluşturmadığını söyledi. Çağlar araçların üzerini kaplayan çamur yağışlarının da volkanik kül değil Afrika'dan gelen hava akımıyla ilgisi olduğunu belirtti

TEHLİKE YOK

Volkanik küllerin Türkiye için bir tehdit oluşturup oluşturmayacağı bugün Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar'ın açıklamalarıyla netlik kazandı. Mehmet Çağlar Türkiye için sevindirici bir açıklama yaparak, Volkanik kül tehlikesinin şu an için Türkiye üzerinde bir etkisinin olmadığını söyledi.
Çağlar, “İzlanda volkanı patlamaya devam ediyor, bu patlamanın miktarına bağlı olarak rüzgarın hızına, yönüne bağlı olarak Avrupa ülkeleri etkileniyor. Türkiye'ye geldiğimiz zaman volkanik küller, Ege kıyılarında batı bölgelerimizde yukarı seviyelerde 4 -7 km civarlarında biraz etkisi var. Fakat bu etki miktarına bağlı olarak konsantrasyonun az olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı uçuculukta bir sıkıntı olmayacağını, hava alanlarının kül nedeniyle kapanmayacağını düşünüyoruz. Ama bunu 24 saatlik süre için diyebiliriz, 24 saat sonrası rüzgar durumlarına baktığımızda yine etkisinin olmayacağını düşünüyoruz ama İzlanda'daki volkanik patlamanın atmosfere bıraktığı kül miktarına bağlı. Kısacası önümüzdeki 24 saat içinde ülkemizde uçuculuğu engelleyecek bir durum olmadığını tahmin ediyoruz. Küllerin yer seviyesinde bir etkisi zaten yok" diye konuştu.

BİRÇOK UÇUŞ İPTAL EDİLDİ

Kül bulutu Türkiye'ye birçok uçuşu iptal ettirirken, Türkiye'den de bazı seferler iptal edildi. Dün Türk Hava Yolları (THY) dumandan etkilendi, İtalya seferleri yapılamadı.

THY'nin İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yapılması gereken TK 1861 Roma, TK 1865 Bologna ve TK 1874 Milano seferleri kül bulutları nedeniyle gerçekleştirilemedi.

(AA / ntvmsnbc)

Haberin Devamı