Dünya Kül bulutu yalan mıydı?

Kül bulutu yalan mıydı?

Paylaş
Kül bulutu yalan mıydı?

İzlanda'daki volkan patlamasının ardından Avrupa'yla birlikte hava trafiği felç olan İngiltere'de şok bulgu...

POSTA İNTERNET

200 yıl aradan sonra ilk kez geçen ay faaliyete geçen ve bu ay yine patlayarak Avrupa hava trafiğini felç eden volkanın yaydığı kül bulutuyla ilgili ortaya çıkan yeni bulgular dünyayı şok edecek...

Eyyafyallayöküll buzulunun altındaki volkanın patlamasıyla gökyüzüne yayılan kül bulutunun, ilk ve en fazla etkilediği ülkelerden biri olan İngiltere'de Ulusal Hava Trafik Kontrol Dairesi, hava sahasını 6 gün uçuşlara kapatmıştı. Bu karar, İngiliz Meteoroloji Dairesi'nin hazırladığı, 'tüm ülkenin üzerine felaket gibi çöreklenmiş kül bulutunu' gösteren bilgisayar modellemelerine dayandırılmıştı.

HİÇBİR TEHLİKE YOKMUŞ

Bu korkunç istihbarat üzerine uçuşların neredeyse 1 hafta askıya alınması, uçakla seyahat edecek 500 bin İngiliz'in havaalanlarında mahsur kalmasına ve havayolu şirketlerinin çok büyük zarara uğramasına neden olmuştu.

Yeni ortaya çıkan uydu görüntüleri ise, o dönemde ülke semalarını kaplayan bir kül bulutu falan bulunmadığını; havanın tozlu olduğu bölgelerde bile hiçbir risk tespit edilemediğini gösteriyor.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE YARAYACAK

Dolayısıyla, Hava Trafik İdaresi'nin uçuş yasağı kararının yanlış veriler üzerine kurulu olduğunu ortaya koyan bu yeni veriler, milyonlarca sterlin zarara uğrayan havayolu şirketleri tarafından, hükümetten tazminat almak için kullanılabilecek.

Konunun uzmanları, bu bilgisayar modellemelerinin doğruluğunun, Meteoroloji Dairesi'ne ait BAE 146 araştırma uçağı tarafından gökyüzünde test edilmiş olması gerektiğini belirtirken; o sırada bu uçağın, boyanmak üzere hangarda tutulduğu ifade ediliyor.

RİSK LİMİTİNİN 20'DE 1'İ KADAR

Yeni bulgular, Eyyafyallayöküll buzulunun altındaki volkanın püskürmesiyle İngiltere üzerinde oluşan kül bulutu tabakasının, gerek hükümet, gerek bilim adamları, gerekse havacılık sektörü tarafından kabul edilen risk limitinin ancak 20'de biri kadar olduğunu gösteriyor.

POSTA İNTERNET

Haberin Devamı

Dünyanın en küçük atı

Aldatılan kadınlar anlattı: Onu nasıl yakaladım?