Cumartesi Postası Kulak ovarak iyileşebilirsiniz

Kulak ovarak iyileşebilirsiniz

Paylaş
Kulak ovarak iyileşebilirsiniz

Kulağın, sadece işitmemize yaradığını düşünüyorsanız size bir sürpriz: Yanılıyorsunuz!

Aslında kulağın bambaşka marifetleri var. Bebeğinizin gazı mı var, mevsim değişikliği uyku düzeninizi mi bozdu, kronik migreniniz mi tuttu?..

Haberin Devamı

Bir de kulak masajını deneyin...

Röportaj: Melda TUNÇEL

Vücudu rahatlatmanın bilinen en etkin ve doğal yoludur masaj. Uzmanların açıklamalarına göre özellikle kulak bölgesine yapılan masaj, her derde deva olabiliyor. Anne karnındaki ceninin pozisyonunu andıran kulak kepçesinin içi, kulağın diğer organlarla ve tüm bedenle olan ilişkisini ortaya koyuyor.

Uzakdoğu’nun alternatif tıp metotlarından biri olan akupuntur uygulamasındaki noktalara uygulanan kulak masajı hakkında Doğal Terapiler Uzmanı ve İleri Masajlar Teknikleri Eğitmeni Haluk Otman’dan bilgi aldık.

İçten dışa, bir başka deyişle organlardan bedene yansıyan bazı rahatsızlıklarda, kulaktaki akupuntur noktaları üzerine belli bir sistem ve bilgi ile uygulanan baskı (yoğurma, çekme, ovma) kulak masajı olarak adlandırılıyor.

Haberin Devamı

Haluk Otman; “Her türlü bedensel sorun, ağrı ve benzeri durumda iki kulağımızı işaret ve baş parmağımız arasına alıp kulağın tamamına gerek hafif gerek baskılı dokunuşlar ve ovmalar ile masaj yapabiliriz” dedi.

Kulak, nasıl oluyor da tüm bedenimizin noktalarını taşıyor ve masaj yapıldığında iyileştiriyor?

Kulak işitme organıdır. Ama aslında yaptığı en son şey, kişinin duymasını sağlamak. Gerçekte kulak, pek çok rahatsızlık için iyileşmeye yönelik sebebi içinde taşıyan bir organ.

Bedeninize güç veren tüm enerji kanalları ve refleks noktaları bu organdadır. Bedeninizin ısısını, sağlığını ve işleyişini kontrol eder mesela. Soğuk havalarda kulaklarınızı sıcak tuttuğunuzda bedeninizin ısınmasının sebebi de bu.

Kulak üzerindeki bu noktaları çeşitli dokunuş ve baskılarla uyardığımızda beynimiz bu refleks noktalarının bağlı olduğu organ ya da kas, eklem sistemini yeniden dengeler. Yine beyin; gerekli hormon ve diğer kimyasal salgılamalarını başlatarak iyileşmeyi sağlar.

“Ağrılara birebir”

Hangi rahatsızlıklara kulak masajı yapılmalı?

Kulak masajının son derece hızlı etki gösterdiği durumlar: Sistem sorunları (dolaşım, sindirim, boşaltım), her türü ağrı tedavisi, tansiyon, uyku düzensizliği, hareket kısıtlılığı, akut ve kronik problemler, adet rahatsızlıkları...

Haberin Devamı

Hastalığı olmayan kişi bile sağlığını sürekli desteklemek için masaj yapabilir.

Çocuk ve hamilelere de yapılır mı?

Evet. Bebekler dahil çocuklara gerek sindirim ve gaz problemlerinde gerek uyku sorunlarında yapılır. Sonuç yüzü güldürecektir. Hamilelerde ise dikkatli olmak gerek.

Hatta eğitim almayan kişi kesinlikle masajı uygulamamalı. Zira kulak üzerindeki refleks noktaları çok güçlü etkilere sahiptir, acemi ya da yanlış bir uygulamada düşük yapma riski ortaya çıkar.

Kulak masajı yaptırırken neye dikkat edilmeli?

Kulak üzerinde herhangi bir enfeksiyon olmamasına dikkat etmeli. Masaj yapılacak kişide küpe ve benzeri takılar olmamalı. Baskı ve hareketler de kulağın yapısına zarar vermeyecek şekilde uygulanmalı.

Kişi kendine kulak masajı yapabilir mi?

Kesinlikle!..

Masaj özellikle gündelik yorgunluklar, ağrılar ve benzeri problemlerde bedenin zaten sahip olduğu gücü de şifayı da ortaya ortaya koymasını sağlar. Etkisi her zaman şaşırtıcıdır.

Diyelim ki uykumuz kaçtı. Rahat ve huzurlu bir uyku için nasıl masaj yapabiliriz?

Haberin Devamı

Uyku sorunlarında, özellikle uykuya dalamamak halinde, iki kulağımızı tıpkı bir bebeği uyutmaya çalışırcasına yumuşak şekilde uyarırsak ve tamamına masaj yaparsak çok kısa sürede mışıl mışıl uyuruz.

Diyette yardımcı

Diyet yaparken kulak masajı yapsak, etkisini görür müyüz?

Kulak masajı bedenimizi her anlamda, her durum ve konuda dengeye getirir, ve destekler. Diyet sırasında da açlıktokluk dengesini sağlar. Ayrıca sinirlilik ve yoksunluk duygularını dengeler.

Gaz olduğunda, adet döneminde, korku-endişe anlarında kulak masajı nasıl olmalı?

Altın kural; kulağımızdaki sert ve gergin hissettiğimiz bölgeleri tatlı-sert kıvamda ovarak ve baskı yaparak yumuşatmak. Sorun ne olursa olsun, önemli nokta; kulaklarımızın tamamına özenle dokunmak.

“Masaj yapmam, öğretirim”

Kimler yapabilir bu masajı?

Özel bir sertifikası, diploması var mıdır? En temel bilgilerin aktarıldığı 3 saatlik bir eğitim var. Doğru refleks noktalarını bulmak, doğru baskı yapmak, dikkat edilmesi gereken konular, pratik uygulamalar anlatılıyor katılanlara. Eğitimi bitiren sertifika alıyor.

Haberin Devamı

Eğitim almak isteyenler ne yapacak?

Bu çok kolay öğrenebilen, etkili ve eğlenceli uygulamayı 3 saatlik bir eğitimde öğrenmek mümkün. Benden kulak masajı seansı istiyorlar, reddediyorum. Onun yerine, herkesi eğitime davet ediyorum. Eğitim ücreti, seans ücreti kadar.

(29.06.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)