Beden Sağlığı Kullandığınız bitki ilaç mı zehir mi?

Kullandığınız bitki ilaç mı zehir mi?

Paylaş
Kullandığınız bitki ilaç mı zehir mi?

Şifalı bitkilerin kontrolsüz kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği biliniyor. Konuyla ilgili bir uyarıda bulunan İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin "Zehirle ilacı ayırt eden faktör dozudur. Bazı bitkileri 1 gram tüketirseniz sağlığınızı korursunuz, 10 gram tüketirseniz sağlığınızı kaybedebilirsiniz" dedi

Bitkisel tedavilerin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, Büyük İskender'in ordusunun fetihlere giderken enerji için meyan kökü taşıdığını anlattı.

Hastalıkların tedavisinde modern tıpla birlikte bitkilerin gücünden yararlanmaya yönelik binlerce bilimsel makale, binlerce yıllık Anadolu gelenekleri bulunduğuna dikkati çeken Prof. Sezgin, şifalı bitkilerin koruyucu ve tedavi edici özelliği bulunmasına karşın kontrolsüz kullanılan bitkilerin ise zararlı olabileceğini dile getirdi.

"ZEHİRLE İLACI AYIRT EDEN FAKTÖR DOZUDUR"

İştahsızlıktan uykusuzluğa, yorgunluktan ses kısıklığına kadar birçok rahatsızlıkta tercih edilen şifalı bitkilerin kontrolsüz kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Sezgin, ameliyat öncesinde çok tüketilen zencefilin kanamayı artırabileceği örneğini vererek şönları söyledi:

"Zehirle ilacı ayırt eden faktör dozudur. Bazı bitkileri 1 gram tüketirseniz sağlığınızı korursunuz, 10 gram tüketirseniz sağlığınızı kaybedebilirsiniz. Örneğin karabiberi günlük 1 çay kaşığından fazla kullanmamak gerekiyor. Bitkisel tedavinin dozu, kişiye ve rahatsızlığına göre değişir. Bu bir bilimsel tedavidir. Fitoterapide 'komşudan ya da aktardan duydum' yaklaşımı olamaz. İnsanlar hastalıklarının tedavisini doktorda yaptırır, bu bitkiler de doktor kontrolünde kullanılır."

AA

Haberin Devamı