Gündem Kullanılmayan diş, diğer çürükleri tetikliyor

Kullanılmayan diş, diğer çürükleri tetikliyor

Paylaş
Kullanılmayan diş, diğer çürükleri tetikliyor

Diyelim ki bir dişiniz ağrıdığı için o tarafla yemek yemiyorsunuz. Ancak bu kez, kullanmadığınız bölgedeki dişlerde diş taşı oluşuyor ve fonksiyona giremeyen çürük diş, yeni çürüklere zemin hazırlamış oluyor

Clinic Plus Uzman Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp, fonksiyonsuz kalan dişlerin zarar gördüğünü belirtti. Eralp, güzel bir gülümsemenin sırrının sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olmaktan geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Burada önemli olan sağlık, estetik ve fonksiyonun, ayrılmaz bir bütün olarak ağız içi sistemi doğru çalıştırmasıdır. Artık hepimizin bildiği üzere, dişlerimizi günde 3 kere fırçalıyoruz, diş ipi kullanıyoruz, gargara kullanıyoruz, dilimizi fırçalıyoruz. Böylece ağız hijyenimizi üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Ama maalesef ağız içini temizlemek, ellerimizi veya yüzümüzü temizlemek gibi olmuyor.

SADECE TEMİZLEMEK YETMİYOR


Ağız içini sadece temizlemek yetmiyor. Dişler, fırçalamanın yanı sıra fonksiyona da girmek istiyor. Siz istediğiniz kadar dişlerinizi fırçalayın, günde 5 kere fırçalayın yine de yetmiyor. Dişler fonksiyona girmediği sürece tam temizlenme olmuyor. Bunu şu şekilde örneklendirebiliriz. Nasıl kaslarımız çalışmadığında eriyor, güçsüz kalıyor. Aynı şekilde dişlerimiz de fonksiyona girmediğinde, fırçalamanıza rağmen, üzerlerinde plak tabakası oluşuyor ve zamanla diş taşı birikimi görülüyor. Kısacası fonksiyona girmeyen doku köreliyor. Ağız içi bütün dokular birlik bütünlük halinde çalışması gereken dokulardır. Bir yerde problem başladığı zaman bütün sistemde problem görülmeye başlıyor.

ÇENE EKLEMİNE DENGESİZ YÜK BİNİYOR

Örneğin, sağ alt bölgede bir çürüğünüz olduğunu varsayalım. O bölgeyle yemek yediğinizde, çürük olan bölgeye yemek kaçıyor ve ağrı yapıyor. Diğer tarafla yemeğinizi yerken hiçbir problem yok. O zaman bu tarafla idare ederim diyorsunuz. Dolgunuzu yaptırmayı erteliyorsunuz. Fakat ağzınızda meydana gelen değişiklikler zamanla size daha da rahatsızlık vermeye başlayacaktır. Tek taraflı yemek yediğiniz için, çene ekleminize dengesiz yük binecek ve ekleminize zarar verecektir. Kullanmadığınız bölgedeki dişlerde, diş taşı birikimi oluşacaktır. Sonuçta bir çürük için daha başka tedaviler de yaptırmanız gerekecektir. Doğrusu, sistemin bütününe zarar vermeden, çürüğünüzü en kısa sürede tedavi ettirmek olacaktır. Ağız içi dokuların bütünlüğünün bozulmasında eksik dişlerin de rolü büyüktür.

DEVRİLEN DİŞLERLE DİĞER DİŞLER ARASINDA BOŞLUK OLUŞUYOR

Eksik diş sebebiyle, o bölge fonksiyonunu tam yapamıyor. Dişsiz bölgeye komşu dişler, zaman içinde boşluğa doğru sağa ve sola devrilmeye başlıyorlar. Karşı çenedeki dişler, zaman içinde boşluğa doğru ilerliyor, uzuyor. Bu değişiklikler, yine sistemin bütününü bozuyor. Devrilen dişler ile diğer dişler arasında boşluklar artıyor, boşluklara yemek kaçmaya başlıyor ve sonuçta çürük ve dişeti problemleri meydana geliyor.

Doğrusu, eğer ağzınızda eksik diş var ise sistemin bütününe zarar vermeden diş eksikliği giderilmelidir. Bana bir zararı yok, yıllardır böyle yaşıyorum, hiçbir şikayetim olmadı diye düşünebilirsiniz. Ama benim tavsiyem her eksik dişin, eksik bir organ gibi kabul edilmesidir. Ve bir an önce tedavinizin yapılmasıdır. Yaşınız elverdiği kadarıyla, şu an çok rahat yürüyor ve koşuyor olabilirsiniz, ama ilerde mutlaka bu fonksiyonlarınızda yavaşlamalar olacağı gibi, doğal olarak ağız içi sisteminizde de benzer yavaşlamalar olacaktır. Hepimizin amacı sağlıklı bir hayat yaşayıp, yaşlılığımızı geciktirmektir büyük bir ihtimalle. Benim tavsiyem, ilerleyen yaşınız için, emeklilik için hazırlık yaparken, ağız ve diş sağlığınızı da unutmayın."

İHA