Tamer Heper Kullanma bedeli ödeyecek
HABERİ PAYLAŞ

Kullanma bedeli ödeyecek

Haberin Devamı

Bir yakınım İstanbul’a yakın bir köyde bahçesine komşu bir alanı çevirip kullanmış. Ancak bu alan Milli Emlak’a aitmiş. Bundan dolayı ceza görür mü? Bu yeri ne kadar kullandıktan sonra satın alabilir? ● E.M.

Bu konu bir tek sizin yakınınızın yaptığı bir iş değil. Pek çok örneği var. Gerek Milli Emlak’a, gerekse başka şahsa ait böyle bir arazinin kullanılmasında cezayı gerektirecek bir husus yoktur. Olsa olsa iki durumla karşılaşılır.

Birincisi, malın sahibi bu yerin boşaltılmasını isteyebilir. İkincisi, yerin sahibi kullanma bedeli talep eder. Milli Emlak, hazine malları için çoğunlukla ikinci yolu seçer ve vatandaştan kullanma bedeli yani ecr-i misil talep eder. Bunu da yıldan yıla artırır. Ender olarak da tahliye isteyebilir.

TAHLİYE DE İSTEYEBİLİR

Her iki talebe de hakkı vardır. Şayet bedel isteyecek ise yine çoğunlukla tahliye konusunda girişimde bulunmaz. Ancak kullanma dedeli ödenmez ise elbette bu takdirde tahliyeyi talep eder. Bu yerin bir süre kullanılması halinde kullananın mülkiyet konusunda bir iddiası olabileceği izlenimi vardır. Oysa böyle bir şey yoktur.

Sahibi belli gayrimenkuller, kiralama sonucu veya olayınızda olduğu gibi kullanma bedeli ödenerek bir müddet kullanıldıktan sonra bu yerin sahibi olunmaz. Satın alma ise belli bir süreye tabi olmayıp anlaşmaya bağlıdır. Şayet satışı uygun görülüyor ise bedelini ödemek kaydı ile her zaman satın alınabilinir ama bu öyle çok yaygın bir uygulama gibi görünmüyor. En iyisi yakınınız bu yeri kullanıp kullanma bedelini ödemeli ve bu yeri huzur içinde kullanmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder