Kültür - Sanat ‘Kültürlerarası eğitim’ için son başvuru 27 Ekim’de
Paylaş
‘Kültürlerarası eğitim’ için son başvuru 27 Ekim’de

Uluslararası kültürel hareketlilik ve öğrenme alanında 1974’ten beri projeler gerçekleştiren Türk Kültür Vakfı, AFS Kültürlerarası Programları 2018-2019 dönemi katılımları için son başvuru tarihini 27 Ekim olarak duyurdu

Türk Kültür Vakfı, 1974’ten bu yana AFS Kültürlerarası Programları başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında ‘kültürlerarası değişim ve gelişim’, ‘deneyimsel eğitim’ alanlarında gerçekleştirdiği çalışmalarına devam ediyor. Geçen yıl Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen 15-18 yaş grubundan 146 öğrenciyi, dünyanın dört bir yanına kültürlerarası deneyim amacıyla gönderen vakıf, AFS ile 2018’de yurt dışına 300 öğrenci göndermeyi ve 80 öğrenci konuk etmeyi hedefliyor. Vakıf, 2018 dönemi kültürlerarası öğrenme deneyimi için yapılacak AFS başvurularını, 27 Ekim 2017 tarihine kadar www.turkkulturvakfi.org.tr adresinden alacağını duyurdu.

“Gelecek yıl 5 bin başvuru hedefliyoruz”

Liselere yönelik yürütülen ve 60 yılı aşkın süredir devam eden AFS Kültürlerarası Programları’na dair konuşan Türk Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mete Fanuscu, “Empati, hoşgörü, gönüllülük ve toplumsal sorumluluk değerlerini paylaşan bir vakıf olarak daha barışçıl ve diyalog yanlısı bir dünya kurma amacını taşıyoruz. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz projelerle şimdiye kadar 6 bin öğrencinin İtalya’dan, Brezilya’ya, Hindistan ve Tayland’dan ABD’ye dünyanın dört bir yanında kültürlerarası programlara katılmasını, 5 bin öğrencinin Türkiye’de konuk olmasını sağladık. 18 yaş altı ve 18 yaş üstü olarak yürüttüğümüz öğrenci değişim programlarımızın süreleri 3-6 aylık kısa dönem ve 1 yıllık uzun dönem olmak üzere ikiye ayrılıyor. Her yıl ortalama 180-190 öğrenci, değişim programlarımızdan faydalanıyor. 2017’de AFS Kültürlerarası Programlarına bin 500 başvuru olmuştu. Gelecek yıl ise 5 bin başvuru hedefliyoruz” dedi.

İkinci bir yabancı dil için en çok AB ülkeleri ilgi görüyor

AFS sayesinde yeni bir dil öğrenmekten de öte yeni bir kültür tanımanın önemine vurgu yapan Fanuscu, AFS’ye katılan öğrencilerin, yanında kaldıkları ailenin bir üyesi olduğunu ifade etti. Fanuscu, “Eskiden AFS’ye katılım için ABD trend ülke iken, son dönemlerde Avrupa ülkeleri daha çok ilgi görüyor. Aileler, çocuklarının İngilizce dışında başka bir yabancı dili öğrenmesini tercih etmeye başladı. AFS sayesinde öğrenciler, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde isterlerse yurt dışında bir hayat kurabilecek donanıma ve perspektife sahip olup dünya vatandaşı olabiliyorlar” diye belirtti.

“AFS, kültürlerarası etkileşim ve aktif vatandaşlık bilinci yaratmayı amaçlıyor”

AFS’nin amacı ve kendi gönüllülük sürecine ilişkin konuşan AFS gönüllülerinden Ekin Gök, “AFS bursuyla 2010-2011 döneminde Danimarka’da bulundum. Döndükten sonra hem AFS Gönüllüleri Derneği hem de AFS Türkiye çatısı altında gönüllü olmaya karar verdim. AFS, kültürlerarası etkileşim ve aktif vatandaşlık üzerine bir bilinç yaratmayı, kurulan kültürlerarası bağlarla yaşadığımız topluma etki edebilmeyi amaçlıyor. Bu açıdan da AFS’nin kazanımları ve gönüllülük süreci içerisinde yer almak ve bunu gelecek nesillere aktarmak benim en temel motivasyonum oldu” dedi.

“AFS sayesinde güzel arkadaşlıklar edindim ve olgunlaştım”

2017 AFS katılımcılarından 18 yaşındaki Erdem Gülçin, “AFS ile İsveç’in Stockholm şehrinde 10 ay kaldım. İsveçliler çok sade ve mütevazı insanlar. Orada çok güzel arkadaşlıklar edindim. Yeni bir ailem oldu. AFS sayesinde olumlu anlamda değiştiğimi ve olgunlaştığımı hissediyorum. Bu programlara katılmayı düşünen arkadaşlara açık görüşlü olmalarını, burada geçirdikleri bir yılı hayatında kazanabileceği en değerli deneyimler olarak değerlendirmelerini tavsiye ederim” diyerek öğrencilere AFS’ye katılma çağrısı yaptı.

Haberin Devamı