Siyaset 'Kuma açılımı'na ihraç
Paylaş
'Kuma açılımı'na ihraç

Terör ve Kürt sorununa çözüm için “Güneydoğu'dan kuma alınsın. Hısımlık artarsa hasımlık biter” diyen AK Parti'li Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı hakkında partisinin yaptığı inceleme tamamlandı

‘KÜLTÜRÜMÜZDE VAR’

Haberin Devamı

Rize Belediye Başkanı AK Parti’li Halil Bakırcı terör ve Kürt sorununun çözümü için tuhaf bir öneri getirmişti. ‘Hasımlık yerine hısımlık’ formülü öneren Bakırcı, ikinci eşlerin (kuma) Güneydoğu’dan alınmasını istemişti.

Bakırcı, “İkinci eşler kültürümüzde var. Kanunlarımız müsait değil ama bu bir Türkiye gerçeği. Bu tür evliliklerin o bölgelerden yapılarak hısımlığın hasımlığı kaldırmasına yol açmalıyız. Devletin de teşvikiyle 30 yıl gibi bir sürede sorunların çözüleceğine inanıyorum” demişti.

İKİ VEKİL GÖNDERİLDİ

Halil Bakırcı’nın bu sözlerine, başta BDP olmak üzere siyasi partiler ve özellikle de kadın örgütleri sert tepki göstermişti. AK Parti de Halil Bakırcı hakkında inceleme başlatmıştı.

Haberin Devamı

Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu ile İstanbul Milletvekili Mehmet Sekmen’den oluşan AK Parti heyeti Rize’ye gitti ve Bakırcı’nın yanı sıra teşkilat ile görüştü. Kamera görüntülerini de izleyen heyet hazırladığı raporu AK Parti’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’ye sundu.

BAŞBAKAN KARAR VERECEK

Halil Bakırcı’nın sözlerinin Demokratik Açılım sürecine zarar vereceği belirtilen raporda, kadın haklarını ihlal eden, parti programı ve tüzüğüne ters düşen Bakırcı’nın kesin ihraç istemiyle parti disiplin kuruluna sevk edilmesi istendi.

AK Parti’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini ve raporu anlatacağını söyledi. Erdoğan’ın kararına göre Bakırcı’nın kesin ihraç istemiyle disipline gönderilip gönderilmeyeceği belirlenecek.

ÖNCE 'İSTİFA' DEDİ SONRA VAZGEÇTİ

İhraç istemiyle AK Parti disiplin kuruluna sevk edileceği konusunda görüşü sorulan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı iki farklı açıklamayla kafaları karıştırdı. DHA muhabirinin telefonla ulaştığı Bakırcı, “Rize’ye gelip inceleme yapan milletvekillerine, belediye başkanlığından istifa edeceğimi, ancak partiden ayrılmayacağımı söyledim. Onlar da gerekli incelemeyi yapıp ihracımı istediler. Ben de belediye başkanlığından istifa etme kararı aldım. Bu konuda gün içerisinde bir açıklama yapabilirim” dedi.

Haberin Devamı

Bakırcı’nın bu açıklamasıyla ilgili haber, DHA tarafından abonelere servis yapıldıktan sonra internet sitelerinde yayınlandı. Halil Bakırcı, öğleden sonra telefonla aradığı DHA muhabirine “Görevimin başındayım, istifa etmeyeceğim” diye konuştu.

DHA