Türkiye (Son Dakika) Kumburgaz'daki faciada şirket sahibine 15 yıl

Kumburgaz'daki faciada şirket sahibine 15 yıl

Paylaş
Kumburgaz'daki faciada şirket sahibine 15 yıl

Kumburgaz Kamiloba sahilinden deniz bisikletiyle açıldıktan sonra kaybolan ve 1'inin cesedine ulaşılan 5 kişiye deniz bisikleti kiralayan işletmenin sahibi hakkında, 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca olaya ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından hazırlanan iddianamede, Serdar Demir’in 17 Ağustos 2014’te kardeşi Doğan Demir ile arkadaşları Mikayil Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi’yle şüpheli Sinan Önügören’e ait deniz kenarındaki Garden Beach Club’a gittiği ve işyerinde yardım amaçlı bulunan şüphelinin yeğeni Burak Önügören’den saat 14.00’te deniz bisikleti kiralayarak denize açıldıkları anlatıldı.

Haberin Devamı

İddianamede, 5 arkadaşın saat 16.00’da dönmeleri gerekirken dönmedikleri, denizde fırtınaya yakalanarak kayboldukları, Burak Önügören’in amcası şüpheli Sinan Önügören’e durumu bildirmesine rağmen, şüphelinin Sahil Güvenliğe ve kolluk kuvvetlerine haber vermediği savunuldu.

Denize açıldıktan sonraki gün, gençlerin ailelerinin durumu emniyete bildirmesi üzerine şüpheli Önügören’in emniyete gittiği, 23 Ağustos 2014’te ölen Serdar Demir’in cesedinin Marmara Adası sahilinde bulunduğu, diğer kişiler Doğan Demir, Mikayil Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi’ye ise ulaşılamadığı bildirildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU

Olay sonrası kusur durumunun incelenmesi için bilirkişilerce hazırlatılan rapora da yer verilen iddianamede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın su üstü sporlarıyla ilgili güvenlik kurallarını belirleyen genelgesine değinildi.

Haberin Devamı

Raporda, deniz bisikletini kiralayanlara 5 kişi olmalarına rağmen 4 can yeleği verildiğine işaret edilerek, işyerinin sahibi ve işleteni olan şüphelinin deniz bisikletinin dörtten fazla kişiye kiraya verilmemesini sağlaması gerektiği vurgulandı.

Deniz bisikletinin niteliği gereği dört kişinin kullanımına göre imal edildiğine vurgu yapılan raporda, şunlar kaydedildi:

"Şüpheli Sinan Önügören’in deniz bisikletine dörtten fazla kişinin binmemesi hususunda gerekli gözetimin yapılmasını sağlaması, deniz bisikletine binen her kişinin can yeleğini giymesinden sonra deniz bisikletinin denize açılmasına izin vermesi, deniz bisikletinin denizde seyri esnasında kontrol ve gözetim altında tutulmasını sağlaması, deniz kenarında can kurtarma konusunda eğitim almış personel ile can kurtarma botu bulundurması, sabit bir gözetleme kulesi ve dürbünlü nöbetçi goörevlendirmesi, deniz bisikletinin takip edilmesini sağlayarak kiralandığı yerden takip edilemeyecek şekilde uzaklaşmasını önlemesi gerekmektedir."

ŞÜPHELİ ASLİ KUSURLU

Şüphelinin olay günü kayıp kişilerin arama kurtarma çalışmasının bir an önce başlatılmasını sağlaması gerektiği de aktarılan raporda, bu hususa dikkat edilmesi durumunda kayıp kişiler kıyıdan fazla uzaklasşmadan arama kurtarma faaliyetlerinin başlatılacağı ve bulunma olasılıklarının artabileceğinin altı çizildi.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede görevlendirdiği cankurtaran bulunmasının şüphelinin kendi yaptığı işe ilişkin cankurtaran ve can kurtarma botu bulundurma yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacağı bildirilen raporda, Önügören’in bahsedilen tedbirleri almayarak, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket ederek olayda asli kusurlu olduğu kaydedildi.

DAVA AÇILDI

İddianamede, şüpheli Sinan Önügören’in "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Öte yandan, kaybolan gençleri denizde gördüğü iddia edilen deniz otobüsü kaptanı Yavuz Yılmaz ile cankurtaran Serkan Tunç, Garden Beach çalışanları Cem Bekdemir ve Burak Önügören ile Büyükçekmece Belediyesi yetkilileri hakkında, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Haberin Devamı

İddianamenin gönderildiği Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmesiyle açılan dava, ilerleyen günlerde görülmeye başlanacak.

AA