Spor Kupa için dünyaları harcadılar

Kupa için dünyaları harcadılar

Paylaş
Kupa için dünyaları harcadılar

Güney Afrika Cumhuriyeti, 2010 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için en az 4 milyar dolardan fazla harcama yaptı

Hükümet, kupanın ülke ekonomisine katkısının yaptığı yatırımlardan fazla olmasını umuyor.

Kupanın hazırlıkları için 2005 yılından bu yana yaklaşık 33 milyar rand (4,3 milyar dolar) harcayan Güney Afrika hükümetinin yaptığı harcama alanları ve tutarları şöyle:

Yeni yollar ve hızlı tren inşası ile havayollarının yenilenmesi için 13 milyar rand

5 yeni stadyum inşası ve mevcut 5 stadyumun yenilenmesi için 11,7 milyar rand

Ülkeye giriş noktası hazırlamak için 3 milyar rand

Haberleşme sistemlerinin modernizasyonu için 1,5 milyar rand

44 bin yeni polisin işe alımı, donanımı ve eğitimi için 1,3 milyar rand Uluslararası Futbol Federasyonu’nun (FIFA) Dünya Kupası etkinliklerinin lojistik harcamaları için yaklaşık 8 milyar rand (1,08 milyar dolar) yardım yaptığı ülkede, maçların düzenleneceği 9 kentin konaklama ve düzenlenmesi için harcamalar yapıldı, ancak harcamaların tutarına ilişkin bilgi verilmedi.

KUPANIN ÜLKEYE EKONOMİK ETKİSİ

Şirket, Dünya Kupası’nı izlemek üzere Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gelmesi beklenen turistlerin, takımların ve basın mensuplarının ülkede yaklaşık 8,8 milyar rand harcama yapmasının beklendiğini ifade ediyor.

Turizm Bakanlığı, ülkeye yaklaşık 300 bin turistin geleceğini tahmin ediyor. Güney Afrika Cumhuriyeti Maliye Bakanı Pravin Gordhan yaptığı açıklamada, kupanın bu yıl ülke ekonomisinin yarım puan büyümesine neden olacağını kaydetti.

KUPANIN KÜRESEL EKONOMİYE KATKISI 11,8 MİLYAR DOLAR

Grant Thornton, her harcamanın domino etkisi yaptığı kupanın küresel ekonomiye katkısının yaklaşık 93 milyar rand (11,8 milyar dolar) olacağını kaydetti.

Bu harcamaların yüzde 62’si büyük çalışmalar için yapılırken, yüzde 38’i 2010 yılında kaydedildi. FIFA’nın Dünya Kupası’ndan elde edeceği gelirin ise 3,2 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Gelirin 2 milyar dolarının görüntü haklarından, 1 milyar dolarının pazarlamadan, 120 milyon dolarının ise konaklamadan elde edileceği tahmin ediliyor. Dünya Kupası’nı 26 milyardan fazla kişinin izleyeceği tahmin ediliyor.

2

Haberin Devamı