Eğitim - Kariyer Kur arttı eğitimde adres değişti

Kur arttı eğitimde adres değişti

Paylaş
Kur arttı eğitimde adres değişti

Türkiye’deki ailelerin yüzde 80’i çocuğunu eğitim için yurtdışına göndermek istiyor. Döviz kurundaki dalgalanma ailelerin ve gençlerin daha ekonomik ülkeleri seçmelerine neden oluyor...

Hülya Çaylak

Haberin Devamı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerine göre dünyada 5 milyon öğrenci eğitim için yurtdışına gidiyor. Bu rakama Türkiye’den giden öğrenciler de dahil. Önceki yıllarda gidilen ülkeler arasında ABD ya da İngiltere başı çekiyordu. Ancak son dönemde doların 4.80 ve euro’nun da 5.60 liralara ulaşması rotanın daha ucuz ülkelere kaymasına neden oldu.

ROTA DOĞU AVRUPA

Araştırmalara göre Türkiye’deki ailelerin yüzde 83’ü çocuğuna yurtdışında eğitim aldırmak istiyor. Ancak dövizdeki dalgalanma aileleri nispeten daha uygun olan ülkelere yönlendiriyor. Örneğin ABD’de eğitim almak isteyen öğrencinin harcamaları 40 bin doları bulurken, Litvanya’da bu rakam 3000 euro’ya iniyor. Bu nedenle birçok öğrenci rotasını Doğu Avrupa, Asya ve Uzak Doğu’ya çeviriyor.

Haberin Devamı

90 BİN ÖĞRENCİ

Türkiye’den yurtdışına giden öğrenci sayısı 90 bine ulaştı. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar, ekonominin öğrencileri Polonya, Romanya, Macaristan gibi Doğu Avrupa ülkelerine, Estonya, Letonya gibi Baltık ülkelerine, Asya veya Uzak Doğu’ya yönlendirdiğini söyledi. Akar, “Hâlâ birçok öğrenci ABD’yi seçse de son dönemde daha ekonomik olan Çin, Malezya ve Rusya’ya ilgi arttı” dedi.

TÜRKLER KAZANDIRIYOR

Yurtdışında eğitim alan 5 milyon öğrenci dünya ekonomisine 100 milyar dolar katkı sağlıyor. Türkiye’den ABD’ye giden öğrenci sayısı yıllık 25 bin. Bu öğrencilerin ABD ekonomisine katkısı tüm giderlerle birlikte 2.5 milyar ile 5 milyar lira arasında. İngiltere’ye giden öğrenci sayısı da 30 bin civarında. Türk öğrencilerin İngiltere’ye bıraktığı para ise 4 milyar lirayı geçiyor.

ÇALIŞMA İZNİ OLAN ÜLKELER AVANTAJLI

İngiltere, Avustralya, Kanada gibi ülkeler üniversite öğrencilerine çalışma izni veriyor. Örneğin İngiltere’de öğrencilerin haftada 20 saat çalışma izni var. Bu fırsat hem ülkede okudukları süre boyunca cep harçlıklarını çıkararak ailelerine destek olmalarını sağlıyor hem de gelecekleri için büyük bir artı oluyor. Ayrıca öğrencilerin CV’lerinde yurtdışı çalışma deneyiminin olması önemli bir avantaj.

BÜTÇESİ NASA'DAN DAHA FAZLA

Yurtdışı eğitim sektöründe en büyük payı ABD alıyor. Eğitim verilen 740 bin öğrenciden yılda 24 milyar dolar kasasına giriyor. Bu bütçe NASA’nın (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) yıllık bütçesinden fazla. ABD’yi 600 bin öğrenciyle İngiltere izliyor. İngiltere öğrencilerden 2 milyar sterlin kazanıyor. Türk öğrencilerin yurtdışı eğitime yaptığı harcama 2 milyar doları buluyor.

Haberin Devamı