Gündem Kurban bağışı bu yıl azaldı

Kurban bağışı bu yıl azaldı

Paylaş
Kurban bağışı bu yıl azaldı

Kurban bağışları düştü. LÖSEV bağış almadı. Mehmetçik Vakfı en çok bağış alan kurum olurken, bağışını arttıran tek kurum ise Kızılay'dı

Kurban ihaleleriyle ilgili soruşturmalar ve yüksek kurbanlık fiyatları birleşince, vakıflara dönük bağışlarda ciddi miktarda bir azalma oluştuğu gözlendi.

Haberin Devamı

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) bu yıl kurban bağışı almayacağını duyurdu. Vakıf gerekçe olarak ‘yükselen hayvan fiyatlarını, yurtdışında yapılacak kesimlere bulaşabilecek şaibeleri ve hayvan arzı azlığını’ gösterdi.

Mehmetçik Vakfı geçen yıl 168 bin kurbanlık hayvan için ihaleye çıkmıştı. Bu yıl hayvan arzı sıkıntısı nedeniyle sadece 75 bin kurbanlık ihalesi yaptı. İhaleyi kazanan firmaların kurbanlık hayvan temininde sıkıntı olduğunu belirtmesi üzerine de kurban bağışlarını 13 Kasım’da durduran Mehmetçik Vakfı’na, toplam 61 bin 559 kurban bağışında bulunuldu.

Kurban bağışı toplayan vakıflardan olan İHH İnsani Yardım Vakfı yetkilileri de bu yıl 35 bin 200 kurban bağışı aldıklarını açıkladı. Vakıf Türkiye’nin dışında 125 ülkede kesim gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Türk Kızılayı’na yapılan kurban bağışları ise 50 bin oldu, yetkililer geçen yıl ise söz konusu rakamın 40 bin olduğunu belirtti.

Deniz Feneri Derneği’ne 6 bin 160 bağış yapıldı. Dernek bağış dışında kurbanlıkları Türkiye dışında Pakistan, Nijer, Sudan, Bangladeş gibi ülkelerde kesti.

KURBAN DERİLERİ ÖĞRENCİ YURTLARINA GİTTİ

Kurban derisi toplamada tek yetkili kurum olarak Türk Hava Kurumu yetkilileri, kesin rakamlar belli olmamakla birlikte büyük illerde yüzde 10-15 gibi oranlarda geçen yıllara göre küçülme yaşadıklarını belirtti.

Mehmetçik Vakfı gibi büyük vakıflar kestikleri kurbanların derilerini Türk Hava Kurumu’na gördermeye devam ederken, yetkililer yasadışı olmakla birlikte kurban derisinde Türk Hava Kurumu dışında bir pazarın oluştuğu bilgisini verdi. Buna göre, küçük vakıfların, derneklerin, camilerin ve özellikle de öğrenci yurtlarının kurban derisi toplamasının önüne bu yıl da geçilemedi.