Gündem Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak?

Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak?

Paylaş
Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak?

Adım adım Kurban Bayramı'na yaklaşıyoruz. Tatil heyecanı bir yandan bayramda yerine gitirilecek ibadet bir yandan, Müslüman vatandaşlar sabırsızlıkla Kurban Bayramı'nın gelmesini bekliyor. Peki, Kurban Bayramı hangi günlere denk geliyor.

Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak? Bayrama kısa bir süre kala en çok aratılan konu durumunda... Tam tarihi merak edenler bu soruları sorarken bayramın anlamı ve tarihsel süreci de merak ediliyor.

Haberin Devamı

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı'nın arefesi Miladi takvime göre 20 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. Bayramın 1. günü 21 Ağustos Salı, 2. günü 22 Ağustos Çarşamba, 3. günü 23 Ağustos Perşembe, 4. günü ise 24 Ağustos Cuma günü kutlanacak.

BAYRAM TATİLİ KAÇ GÜN?

Bayram tarihlerinin hafta başlangıcına gelmesiyle birlikte 9 gün tatil beklentisi iyice arttı. Bayram tatili hakkında henüz resmi bir açıklama yok. 9 gün tatil ilan edildiği takdirde vatandaşlar 17 Ağustos'tan itibaren tatile çıkacaklar.

Sözlükte “yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen kurban, dinî bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir. Arapça'da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir. İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur'an'da Hz. Âdem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık'ta İsâ'nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun aslî günahına karşı Baba'nın oğlu İsâ'yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır.

Haberin Devamı

İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur'an'da Hz. Âdem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık'ta İsâ'nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun aslî günahına karşı Baba'nın oğlu İsâ'yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır. İslâm'da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur'an'da, Hz. Peygamber'in sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir.

Haberin Devamı