Ekonomi Kurban Bayramı yaklaşıyor, derin donduruculara rağbet artıyor

Kurban Bayramı yaklaşıyor, derin donduruculara rağbet artıyor

Paylaş
Kurban Bayramı yaklaşıyor, derin donduruculara rağbet artıyor

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte kurban etinin nasıl saklanacağı da gündem konularından biri. Özellikle bu dönem kesilen etleri uzun süre taze bir şekilde saklayarak hem sağlıklı tüketim olanağı sunan hem de aile bütçesine katkıda bulunan derin dondurucular, en fazla tercih edilen ürünlerin başında geliyor. İşte derin dondurucular hakkında bilmeniz gerekenler...

Birçok konuda olduğu gibi et ve et ürünlerinin muhafazası konusunda da doğru bilinen pek çok yanlışın olduğunu belirten uzmanlar, buzdolabında saklanan etlerin belli bir zamandan sonra mikroorganizma oluşturduğunu bu nedenle etlerin mutlaka derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Çoğu tüketici buzdolabında soğutma yapmanın etleri uzun süre muhafaza etmek için yeterli olduğunu düşünse de et ürünlerini uzun süre saklamak için soğutma değil dondurma yapmak gerekiyor. Bu nedenle et ve et ürünlerinin derin dondurucuda dondurulması, etlerin uzun süre ilk günkü tazeliğini koruması açısından büyük önem taşıyor.

NEDEN DERİN DONDURUCU?

Uygun koşullarda saklanmayan etlerin insan sağlığını tehdit ettiğini belirten İstanbul Bilişim Genel Müdürü Levent Menteşe, “Kırmızı et ürünlerinin donma noktası -1.5 / +1.7 santigrat derece arasıdır. Saklandıkları ortamın sıcaklığı bu değerlerden daha düşükse et donar ve mikroorganizma oluşumu durur. Genel bir kural olarak ortam sıcaklığı ne kadar düşükse etin o kadar uzun bir süre boyunca muhafaza edilebildiğini söylemek mümkün. Örneğin -18 derecede yapılan dondurma işleminde kırmızı etler 8 aya kadar güvenle saklanabilir. Sıcaklık daha düşük olursa bu süre de uzar. Derin dondurucular, bu sıcaklığın çok daha altına inebiliyor. Buzdolaplarının dondurucu/no-frost bölmeleri ise uzun süreli depolama için uygun değil. Çünkü hem gerekli yalıtımı sağlayamazlar hem de depolama alanları oldukça küçüktür" dedi.

Haberin Devamı

'ETLERİ KÜÇÜK PARÇALARA AYIRARAK SAKLAYIN'

Levent Menteşe, "Kurban Bayramı’nda mutfağınıza giren etlerinizi tek seferde kullanabileceğiniz küçüklükte porsiyonlara ayırırsanız gerek kullanım kolaylığı gerekse enerji tasarrufu sağlamış olursunuz. Kurban Bayramı günü et fazla olduğu için etler daha uzun vadede kullanılmak üzere derin dondurucular içerisine bırakılıyor. Vatandaşlar bunu yaparken ellerinden geldiğince kullanabilecekleri kadar paketler halinde derin dondurucuya koymalı. Çünkü derin dondurucudan çıkarılan etin aynı gün, aynı saatte kullanılarak bitirilmesi gerekiyor.

Üstelik her defasında bütün etinizi çıkartmak zorunda kalmazsınız. Siz kullanacağınız küçük porsiyonu derin dondurucudan çıkarırken kullanmayacağınız kısım güvenli bir şekilde derin dondurucunuzda muhafaza olmaya devam eder. Ayrıca küçük parçalara ayırdığınız etleri alüminyum folyo ile sararsanız güçlü bir ısı yalıtımı sağlayarak maksimum dondurma verimliliği de elde etmiş olursunuz’’ açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

'ÇIKARTACAĞINIZ ETİN TARİHİNE BAKIN'

İstanbul Bilişim’in Genel Müdür Levent Menteşe, "Etlerinizi derin dondurucu da muhafaza ederken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise ilk girenin ilk çıkacağı kuralıdır. Bu kurala göre derin dondurucunuza önce koymuş olduğunuz ürünler ilk tüketeceğiniz ürünler olmalı. Bunu da alüminyum folyo ile sarmış olduğunuz etlerin üzerine derin dondurucuya koymuş olduğunuz tarihi yazarak takip edebilirsiniz. Bu sayede, etin ne kadar uzun süredir derin dondurucu içinde bulunduğunu hatırlamak zorunda kalmazsınız ve hangi eti ilk kullanmanız gerektiğini kolayca bulabilirsiniz.'' ifadelerini kullandı.