Beden Sağlığı Kurban Bayram'ına özel beslenme önerileri

Kurban Bayram'ına özel beslenme önerileri

Paylaş
Kurban Bayram'ına özel beslenme önerileri

Kurban Bayramı ziyaretleri, aşırı tatlı ve et tüketimini de beraberinde getiriyor. Özellikle dinlendirilmemiş et ve hamur tatlıları konusunda uyarıda bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. öğretim üyesi Dilistan Shipman, bayram keyfinin bozulmaması için beslenme önerileri paylaşıyor

“Aşırı tatlı ve et tüketimine dikkat”

Bayram ziyaretlerinde aşırı miktarlarda tüketilen şeker, çikolata, hamur tatlıları ve et, hem kolesterolün yükselmesine hem de kilo alımına neden oluyor. Bu nedenle beslenme konusunda bazı tedbirler alınması gerektiğini belirten Dr. Dilistan Shipman, bayram neşesinin hastalıklara ve kilo alımına davetiye çıkarmadan yaşanmasının mümkün olduğunu söylüyor.

“Kahvaltıda sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmeli”

“Kurban Bayramı’nda et tüketimi artacağından kahvaltıda yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik ve esmer ekmek gibi sindirimi kolay besinler tercih edilmeli. Böylece hem bağırsaklar düzenli çalışır hem de hazımsızlık önlenir.

Sebze ve meyve tüketimi artırılmalı. Posadan zengin kuru baklagiller ve kepekli ekmek tüketimine de önem vermek gerekir” diyen Shipman, ayrıca yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler yapılmasını ve günde en az 2 litre su içilmesini tavsiye ediyor.

“Dinlendirilmemiş et hazımsızlığa neden olabilir”

Etin, sindirimi zor bir yiyecek olduğuna dikkat çeken Dr. Shipman, “Kurban Bayramı’nda yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden sofralara taşınması midede ekstra şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikâyetlere yol açabilir. Fazlaca et tüketimi, özellikle kolesterol, kalp ve karaciğer rahatsızlıkları olanları olumsuz etkileyebilir. Etin yağlı kısımlarının çıkarılarak tüketilmesini öneriyorum. Et yemekleri sebzeli yapılmalı, yoğurt ve ayran gibi hazmı kolaylaştırılan yiyeceklerle beraber yenmeli. Tatlı olarak da hamur tatlıları yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilmeli. Sarmalar ve börekler yerine uzun süre tokluk hissi veren ve kolay sindirilen kuru meyveler, çerezler ikram edilebilir” diyor.

Haberin Devamı