Kurban eti pişirmede püf noktalar (Kurban eti nasıl pişirilir?)

Kurban bayramına sayılı günler kala Dedeman İstanbul Aşçı Başı Ali Kaplan kurban eti ile ilgili püf noktaları paylaştı. Kurban eti nasıl saklanmalı, kurban eti nasıl pişirilmeli ve tüketilmeli? İşte cevabı

02 Eylül 2017, Cumartesi 16:20
A A

Kurban Bayramı yaklaştıkça etin dağıtılması, pişirilmesi ve saklanmasıyla ilgili hazırlıklar yapılmaya başlandı. Öncelikle temiz bir kesim ortamında etlerin kesilmesi gerektiğini vurgulayan Dedeman İstanbul Aşçı Başı Ali Kaplan, etlerin 12 saat boyunca oda sıcaklığında bulundurulmasının altını çizdi.

KISIK ATEŞTE KAVURUN, YÜKSEK ATEŞTE IZGARA PİŞİRİN

KISIK ATEŞTE KAVURUN, YÜKSEK ATEŞTE IZGARA PİŞİRİN

Kurban etinin kendi yağında kavrulması gerektiğinin altını çizen Dedeman İstanbul Aşçı Başı Ali Kaplan, “Kurban etini kavurma yaparken kısık ateş yerine yüksek ateşte pişirin.

Kısık ateşte pişirilmesi etin sulanmasına neden olur. Etin kendi yağı var ise kuyruk yağı veya tereyağı eklemeden kendi yağında ve çok kısık ateşte ağzı kapalı olarak kavurun.

Kavurmayı koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından hazırlayın. Koyun ve kuzu etine su koymayın fakat dana etinden kavurma yapıyorsanız çok az su ilave edin” dedi.

Kurban etini ızgara yaparken kısık ateşte pişirilmesi gerektiğinin belirten Dedeman İstanbul Aşçı Başı Ali Kaplan, etleri çevirirken çatal kullanılmamasını vurguladı. Kaplan sözlerine şöyle devam etti:

“Eti çevirirken çatal kullanırsanız eti deler içindeki suyu salmasına neden olur. Bu da hem lezzetin hem de besin değerinin düşmesi demektir. Az pişmiş ya da çok pişmiş etleri tercih etmeyin.

En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri ızgara diğeri de buharda pişirmektir. Ancak mangal yaparken etin ateşe çok yakın olması kanserojen maddelerinin açığa çıkmasına neden olur.”

ETLİ YEMEKLERİN YANINA PORTAKAL SUYU

ETLİ YEMEKLERİN YANINA PORTAKAL SUYU

Etli yemekleri C vitamini bakımından zengin olan sebzelerle pişirilmesini veya tüketilmesini öneren Dedeman İstanbul Aşçı Başı Ali Kaplan, “Etler posa ve C vitamini bakımında fakir, demir, B12, folik asit ve vitamin yönünden zengindir.

Bu yüzden etli yemeklerinizin yanında mutlaka portakal suyu için. Sofranızdan salatayı ihmal etmeyin. Böylece etin sindirimini kolaylaştırmış olursunuz” dedi.

ETİ DONDURDUĞUNUZ TARİHİ KAYDEDİN

ETİ DONDURDUĞUNUZ TARİHİ KAYDEDİN

Etin dondurucuda en fazla 1 yıl saklanabileceğini söyleyen Ali Kaplan, dondurduğunuz tarihi kaydetmemiz gerektiğini vurguladı. Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buzluğunuza etleri parça parça poşetleyerek muhafaza edin. Etinizi hemen kullanacaksanız buzlu şekilde pişirebilirsiniz, hemen kullanmayacaksanız buzdolabında çözülmesini sağlayın.

Buzluğa ilk giren ilk önce çıkar kuralını uygulayın. Donmuş ürünlerinizi çözdürüp, tekrar buzluğa atmayın. Kısa süre içinde tüketin.”