Kurban eti saklar ve tüketirken dikkat

Yaklaşan kurban bayramı öncesi sağlıklı kurban kesimi ve kurban etinin nasıl tüketilmesi gerektiğine dair bilgiler

Pazartesi, 23 Kasım 2009 - 10:31

Kurban eti saklar ve tüketirken dikkat

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?

Kesim sıcaklığının düşmesi için, en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.
Kurbanlık etler, henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına, poşet içinde veya hava almayacak durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır.
Bu durumda buzdolabının ısısı, etin iç kısmını soğutmaya yetmeyeceği için çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme görülür.
Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, hemen atılmalıdır.
Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5-6 gündür. Bu süre, kıymada genellikle 3 gündür.
Daha uzun süre muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda (eksi 18 derece) muhafaza edilmelidir."

KESİMDEN SONRA NELER YAPILMALI?

Donmuş etler, buzdolabında çözdürülmelidir. 
Çabuk çözünmesi amacıyla kalorifer ve soba üzerinde ya da oda sıcaklığında bekletme sakıncalı yöntemdir. 
Ete dokunurken ellerin temiz ve kuru olmasına dikkat edilmelidir. 
Pişmiş etler, oda sıcaklığında 2 saatten fazla kalmamalıdır. 
Çiğ eti hazırlamadan, hazırlarken ve sonra, ellerin 20 saniye boyunca yıkanması gerekiyor. Çapraz bulaşmayı önlemek için 2 ayrı kesme tahtası kullanın. Kesme tahtalarından birini çiğ etler, öbürünü meyve ve sebzeler için kullanın.