Gündem Kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler

Kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler

Paylaş
Kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler

Din İşleri Yüksek Kurulu, Kurban Bayramı öncesinde, hayvan kesiminde dikkat edilmesi gerekenler konusunda açıklamalarda bulundu

Din İşleri Yüksek Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinden kurban ile ilgili merak edilenlere yer verdi. Allah’a yakınlaşmaya vesile olan anlamlarına gelen kurbanın, ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, Kurban Bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade ettiği belirtilen açıklamada, akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan Müslümanların, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kestiğini, böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunduğu, hem de Allah’a yaklaşmış olduğu ifade edildi.

Kurbanın bir Müslümanın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir göstergesi olduğu kaydedilen açıklamada, kurbanın bir ibadet olmasının yanında sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneği teşkil ettiği vurgulandı.

İLK GÜN KESMEK DAHA FAZİLETLİ

Kurban edilecek hayvanların, Kurban Bayramı’nın ilk 3 gününde kesilebileceği belirtilen açıklamada, bayramın ilk günü kurban kesmenin daha faziletli olduğu bildirildi.

HANGİ YAŞLARDA KESİLEBİLİR?

Koyun, keçi, sığır, manda ve devenin kurban olarak kesilebileceği, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın 2, devenin ise 5 yaşını doldurmuş olması gerektiği, ancak, 6 ayını tamamlayan koyunun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebileceği bilgilerine yer verilen açıklamada, kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olmasının önemine değinildi.

Açıklamada, şöyle denildi: "Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez."

HAYVANA ACI ÇEKTİRİLMEMESİ GEREKİR

Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, kesim işleminin hızlı olması ve çevre temizliğine özen gösterilmesi için tedbir alınmasının önemine değinildi. Açıklamada, ayrıca hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmesi istendi.

KADINLAR DA KURBAN KESEBİLİR

Kurban edilecek hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, kesim esnasında besmelenin kasten terk edilmesi halinde o hayvanın etinin yenilemeyeceği kaydedildi.

KAÇ KİŞİ ORTAK OLABİLİR?

Koyun veya keçinin bir kişi tarafından, sığır, manda ve devenin ise 7 kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebileceği belirtilen açıklamada, kurbanın, akıllı ve ergen olan, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip bir Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadet olduğu anlatıldı.

Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişinin kurban ibadetini yerine getirmesi gerektiği bildirilen açıklamada, dinen zengin olan eşlerden her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi yükümlülüğü bulunduğuna dikkat çekildi.

ÖLÜ VE KABİR KURBANI

Dinen gerekli yeterlilik ve şartları taşıyan kadınların da kurban kesebileceği, son günlerde vatandaşlar arasında yaygınlaşmaya başlayan "ölü kurbanı" veya "kabir kurbanı" diye bir kurban çeşidi bulunmadığı belirtilen açıklamada, ancak vatandaşların sevabını ölmüş bulunan anne veya babasına yahut diğer yakınlarına bağışlamak üzere çeşitli hayır kurumlarına, ihtiyaç sahiplerine bağışta bulunabileceği gibi kurban da kesebileceği ifade edildi.

Kurban bedelinin yoksullara ya da yardım kuruluşlarına verilmesiyle kurban ibadetinin yerine getirilmeyeceği kaydedilen açıklamada, yoksullara yardım ve kurban ibadetlerinin diğerinin alternatifi olarak algılamasının dini açıdan doğru olmadığı vurgulandı.

İHTİYAÇ DURUMUNA GÖRE EVE BIRAKILABİLİR

Kurban etinin tamamının ailenin ihtiyaç durumuna göre evde bırakılabileceği, ancak toplumda ihtiyaç sahiplerinin arttığı dönemde kurban etinin çoğunun hatta tamamının dağıtılmasının daha uygun olduğu duyurulan açıklamada, kurbanın derisinin bir fakire veya hayır kurumuna verilmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, ayrıca derinin satılması halinde de bedelin ihtiyacı olanlara verilmesi gerektiği ifade edildi.

ŞOKLA BAYILTILAN HAYVAN ÖLÜRSE ETİ YENİLEMİYOR

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklamasına göre, ölüm acısını azaltmak amacıyla kesim sırasında hayvanın elektrik veya narkoz vererek şok ile bayıltılması, bu hayvanın kurban olarak kabul edilmesine engel oluşturmuyor.

Ancak hayvanın kesilmeden, şokun etkisiyle ölmesi gibi bir durumda kurban olarak sayılmıyor ve eti yenilemiyor. Hayvanın kurban edilmeden önce kesilmesine engel bir kusur meydana gelmesi halinde, satın alan kişi zenginse yenisini alıp kesmesi gerekiyor.

Kişi yoksulsa aldığı hayvanı kurban edebiliyor. Deve, sığır gibi büyük baş hayvanlarla, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların belirli şartları taşımaları durumunda, erkek olsun dişi olsun kurban olarak kesilebiliyor.

GEBE HAYVAN KURBAN EDİLEMEZ

Ancak dişi sığırların kurban edilmesinin üretime zarar vermesi halinde, erkek sığırların tercih edilmesi daha uygun olarak kabul ediliyor. Dişi havyanın gebe olması halinde doğacak yavruların telef edilmesi söz konusu olduğu için gebe hayvanın kurban edilmesi doğru bulunmuyor.

Kurban etmek üzere satın alınan veya kurban etmek niyeti ile belirlenen hayvanın kesim öncesinde sütünden ve yününden yararlanma dinen hoş görülmüyor.

TAKSİTLE SATIN ALINAN HAYVANLAR

Kurbanlık hayvanın ölmesi durumunda, yükümlülük şartlarını taşıması halinde, bayramın ilk 3 gününde ise yeni bir kurbanlık alıp kesmesi, bayram günlerinden sonra ise kurban bedelini yoksullara vermesi gerekiyor.

Taksitle satın alınan hayvan kurban olarak kesilebiliyor. Kişi kendi kurbanını kendi kesebileceği gibi vekalet yoluyla da kurbanı kestirebiliyor.

3