Gündem Kurbanlıklar hadım çıktı

Kurbanlıklar hadım çıktı

Paylaş
Kurbanlıklar hadım çıktı

Trakya için ithal edilen kurbanlıklar hadım çıktı. Telaşa düşen besiciler isyanda: Diyanet fetva vermezse, bu kurbanlar elimizde kalacak

Trakya’yı şap hastalığından arınmış bölge ilan eden hükümet, Anadolu’dan Trakya’ya hayvan transferi olmasın diye Kurban Bayramı’nda ilk kez kurbanlık hayvan ithalatına izin verdi. Bu çerçevede Uruguay, Avustralya ve Bulgaristan’dan kurbanlık hayvan ithal edilmeye başlandı.

Haberin Devamı

İlk parti, bu hafta başında Türkiye’ye giriş yaptı. 19 Kasım’a kadar yaklaşık 450 bin baş hayvan gelmesi bekleniyor. Ancak ithal edilen hayvanların bir özelliği var ki, satıcıyı da sevap işlemek isteyen vatandaşı da kara kara düşündürecek. Çünkü gelen hayvanların tamamı iğdiş edilmiş durumda. Yani üreme organları kesilmiş. Birçok ülkede, hayvan sürülerini rahat yönetmek için hayvanların yumurtalıkları 2-3 aylıkken buruluyor. İslam dinine göre ise, kurban edilecek hayvanın hiçbir şekilde eksik uzva sahip olmaması gerekiyor.

Halkı ikna edemeyiz

Vatandaşın iğdiş edilmiş hayvanı almaya çekineceğini dile getiren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Demir, “Kurban pazarları kurulmadan fetva çıkmazsa, Trakyalı kurbanını Anadolu’da keser” diyor.

Haberin Devamı

Biga Kırmızı Et Ürecileri Birliği Başkanı Bülent Tunç ise, “Diyanet’e sordum, sorun yok dediler. Ama biz halkı ikna edemeyiz. Diyanet’in konuya el atması lazım” diye konuşuyor.

Milyarlık pazar

Her yıl Kurban Bayramı’nda Türkiye genelinde 500 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kesiliyor. Küçükbaş kurbanların fiyatı ortalama 400 TL, büyükbaşlar ise 3 bin TL’den başlıyor. Pazarın büyüklüğü yaklaşık 1 milyar TL.

(Radikal)