Ekonomi Kurbanlıklar için 10 milyar lira harcanacak

Kurbanlıklar için 10 milyar lira harcanacak

Paylaş
Kurbanlıklar için 10 milyar lira harcanacak

TZOB Başkanı Bayraktar, bu yıl Kurban Bayramı'nda 3 milyon 950 bin hayvan kesileceğini tahmin ettiklerini, buna göre kurbanlıklar için ödenecek tutarın toplamda 10 milyar 193 milyon lirayı bulmasının beklendiğini bildirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatları ve kurbanlık hayvan varlığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

KURBANLIK FİYATLARI


Bu yıl Kurban Bayramı döneminde hayvan fiyatlarının, illere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte büyükbaşta 4-19 bin lira, küçükbaşta ise 600 lira ile 2 bin lira arasında değişeceğinin tahmin edildiğine işaret eden Bayraktar, ülke ortalamasına bakıldığında, büyükbaşların canlı kilogram fiyatının 18,93 lira, küçükbaşların canlı kilogram fiyatlarının ise 18,99 lira olduğunun görüldüğünü bildirdi.

Canlı kilogram olarak büyükbaş satışlarının İstanbul’un Avrupa Yakası'nda 19-21 lira, Anadolu yakasında 19-23 lira, Ankara’da 18-20 lira, İzmir’de 16-20 lira arasında değiştiğini ifade eden Bayraktar, küçükbaş hayvan fiyatlarının ise canlı kilogram olarak, İstanbul’un Avrupa yakasında 20-23 lira, Anadolu yakasında 20-24 lira, Ankara’da 17-20 lira, İzmir’de 20 lira düzeyinde seyrettiğini söyledi.

"İHTİYAÇTAN FAZLA KURBANLIK HAYVAN VAR"


Bayraktar, bu yıl yaklaşık 950 bini büyükbaş, 3 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 950 bin hayvan kesileceğini tahmin ettiklerinin altını çizerek, "Bu tahminle, 2017 yılında, kurbanlıklar için halkımızın ödeyeceği tutarın toplamda 10 milyar 193 milyon lirayı bulacağını hesaplıyoruz" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 150 bini büyükbaş, 4 milyonu küçükbaş olmak üzere 5 milyon 150 bin hayvan olduğuna dair açıklamalarına dikkati çeken Bayraktar, "Bu demektir ki Kurban Bayramı’nda kesileceğini tahmin ettiğimiz büyükbaş hayvan sayısından daha fazla kesilebilecek nitelikte kurbanlık hayvan mevcudumuz vardır. Ziraat Odalarımızla yaptığımız görüşmeler de bu görüşü destekler niteliktedir." ifadesini kullandı.

Öte yandan Bayraktar, kurban bayramlarının son yıllarda kasaplar için de önemli bir gelir kapısı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kasaplar, hayvanları kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 50 lira, büyükbaşta ise 250 lira civarında para almaktadır. Büyükbaş hayvanların yarısının kasaplar tarafından ücret mukabilinde kesileceği tahminiyle, 475 bin büyükbaş hayvan için kasaplara ödenecek tutar 118 milyon 750 bin lirayı bulacaktır. Aynı şekilde küçükbaş hayvanların yarısının kasaplar tarafından kesileceği hesabıyla 1 milyon 500 bin baş küçükbaş hayvan için kasaplara ödenecek tutar 75 milyon liraya ulaşacaktır. Buna göre, kasaplara ödenecek bedel toplamda 193 milyon 750 bin lirayı bulacaktır." dedi.

Haberin Devamı