Ekonomi Kürkte dünyada bir numarayız

Kürkte dünyada bir numarayız

Paylaş
Kürkte dünyada bir numarayız

Deri kalitesiyle dünyada adından övgüyle söz ettiren Türkiye'nin dünya kürk ihtiyacının da yüzde 40'ını karşıladığı belirtildi

Deri kalitesiyle dünyada adından övgüyle söz ettiren Türkiye’nin, dünya kürk ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığı belirtildi.

Haberin Devamı

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş, Türkiye’nin bir çok özel üründe olduğu gibi deri ürünleriyle de nam salmış bir ülke olduğunu söyledi.

Türk deri sektörünün gelişmekte olan bir yapısının bulunduğunu ifade eden Matraş, Türkiye’nin bu sektörde gelişen ticaret hacmine sahip olduğunu aktardı.

Deri kalitesindeki bilinirliğin ticaret rakamlarına tam olarak yansımadığını ancak azımsanamayacak rakamlara sahip olduklarını aktaran Matraş, şunları kaydetti:

"İhracatımız özel faturalarla birlikte 4 milyar dolara yaklaşıyor. Örneğin kürkte dünyada bir numarayız. Dünya kürk ihtiyacının yüzde 40’ını Türk tabakhaneleri karşılıyor. Bu çok ciddi bir rakam ve bu konudaki liderliğimiz devam edecek. Kürkte Uzak Doğu çok ciddi bir pazar bizim için. Ürünümüzü genellikle Çin ve Hong Kong’a gönderiyoruz. Günümüzde kürk üretimi ve tüketimiyle ilgili tepkiler var. Vatandaşlarımız şunu iyi bilmeli. Türkiye’de hiçbir hayvan sadece derisi için kesilmez. Biz kürk üretiminde kesinlikle av hayvanı kullanmıyoruz."

Haberin Devamı

-Bilinçsiz kurban kesimi sektörü etkiliyor-

Özellikle Kurban bayramlarında Türkiye’de ciddi miktarda derinin ziyan edildiğini anlatan Matraş, bilinçli ve profesyonel kesimin bu noktada çok önemli olduğunu aktardı.

Önceki yıllara göre kurban kesiminde bilinçlenmenin giderek arttığını ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Matraş, "Özellikle büyük şehirlerde yapılan toplu ve profesyonel kesimler bu zarara bir nebze olsun çare olmaya başladı. Sadece deri yüzme değil, derinin muhafaza edilmesi de çok önemli. Örneğin kürk üretiminde kullanılan küçükbaş hayvanlarda bu zarar daha çok oluyor. Daha profesyonel ve bilinçli davranır, kurbanımızı ehil kimselere kestirirsek önemli bir artı değer sağlayabiliriz" diye konuştu.

Matraş, deri sektörünün hayvancılıktaki gelişmelerden de olumsuz etkilendiğini, bunların başında et ithalatının geldiğini dile getirdi.

Türkiye’de kesilen hayvanların derilerinin direkt Türk deri sanayine girdiğine dikkati çeken Matraş, et ithalatının azaltılmasının deri sektörü açısından ciddi önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Mümin Altaş - AA