Hakan Çelenk Kürt sorunu ve CHP'nin beş farkı
HABERİ PAYLAŞ

Kürt sorunu ve CHP'nin beş farkı

Haberin Devamı

CHP’nin seçim bildirgesinde Kürt sorunuyla ilgili değişik yaklaşımlar dikkat çekici. Bildirgeyi, CHP’nin 2011 seçim bildirgesiyle karşılaştırarak işleyelim.

1- Kürt birdi beşe çıktı


- 2011 seçim bildirgesinde Kürt sözcüğü sadece bir yerde geçiyordu.

- “Nicelik önemli değil” demeyin. Bu kez 5 yerde ‘Kürt’ kelimesi kullanıldı.

2 - ‘Kürt sorunu’ dedi

- 2011 bildirgesinde konu ‘Doğu ve Güneydoğu’da tam demokrasi’ başlığı altında yer almıştı.

- 2015 bildirgesinde başlık Kürt kelimesinin geçtiği 5 yerde de “Kürt Sorunu” olarak yazıldı. İşte size niceliğin yanında nitelik farkı. Bu, büyük bir yaklaşım farkıdır ve Erdoğan’ın “Kürt sorunu yok” sözüne nispettir.

3 - ‘Müzakere’ dediler


-2011’de konu “Kürt yurttaşlarımızın kimliklerini yaşamalarının önündeki engelleri aşacağız” diye geçiştirilmişti. Konuya sadece iki madde ayrılmıştı.

- 2015’te, “Sorun müzakere, siyaset, hukuk çerçevesinde, TBMM çatısı altında çözülecek” diyor. Tam 15 maddede somut çözüm önerileri getiriliyor.

4 - Girişte yer aldı

-2011 bildirgesinde, konu aşağılara bir yerlere kerhen sıkıştırılmıştı.

- 2015 bildirgesinde, ‘Kürt sorunu’ ana hedeflerin anlatıldığı girişte; başka bir deyişle laikliğin hemen yanında yer alıyor. Yani CHP’nin ana konusu haline geliyor.

5 - Eğitimde bir adım daha

-2011’de CHP, “Anadilde öğrenim olanağı tanıyacağız” diyordu.

- 2015’te CHP “Anadilde öğrenimin önünü açacağız” diyor. Dikkat; “Önünü açacağız” demek, devlet Kürtçe öğretimine izin vermekle kalmayıp ‘Kürtçe öğrenim’i teşvik edecek demektir.

Bununla birlikte CHP’nin Kürtçe eğitime kırmızı çizgisi hâlâ duruyor. Buradaki ayrıntı ‘anadilde eğitim’ değil ‘anadil öğrenimi’ denmesi. Yani devlet okulunda Kürtçe seçmeli dersler yaygınlaştırılacak. Ama matematik, coğrafya tarih gibi temel dersler Türkçe olmaya devam edecek.

KÜRTÇE HİZMETE YEŞİL IŞIK

CHP bildirgede şöyle diyor: “Devlet yönetiminde yurttaşlık ortak paydasını esas alacağız.” Bunun anlamı şu: CHP, “Anayasa’ya etnik unsurların mezheplerin girmesini benden beklemeyin, bu konuda ben bildiğiniz CHP’yim” diyor.

CHP yine aynı bildirgede şöyle deme gereği duyuyor: “Kamu hizmetlerinde farklılıklara saygılı oluruz...”

Bunun anlamı şu: Talep edilen resmi kurumlarda Kürtçe dilinde kamu hizmetinin yolunu açacaklar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder