Oral Çalışlar Kürt sorununda yeni sinyaller...
HABERİ PAYLAŞ

Kürt sorununda yeni sinyaller...

Haberin Devamı

ABD ve Rusya’nın YPG konusunda ısrarlı tutumlarının stratejik bir karar olduğuna dikkat çekmiştik. Suriye’nin DEAŞ’tan temizlenmesi amacıyla sağlanan silahlı destek, meselenin güncel tarafı. “Stratejik” olan ise; Suriye yeniden şekillenirken, ikinci en büyük grubu oluşturan Kürtlerin, bir çözüm ortağı olarak görülmesi.

Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta Trump’la yapacağı görüşmede, YPG konusu masada olacak. Washington’un “YPG’ye silah vereceğiz” açıklaması, bir pozisyon oluşturuyor. “Ben bunu yapacağım, görüşmeleri ona göre sürdürelim” tavrı var.

Türkiye, bölgenin güçlü ülkesi. NATO müttefiki. ABD’nin “Sizin terörist gördüğünüze biz silah veriyoruz” mesajını verdikleri söylenebilir. Bununla birlikte, “Silahlar, Türkiye’ye karşı kullanılmayacak” deme ihtiyacını hissettiler. Tabii, esas pozisyonlarından pek geri çekilecek gibi görünmüyorlar.

Türkiye tarafı

Turgut Özal döneminden bu yana, Ankara’nın bölge Kürtleriyle ilişkisi, değişik boyutlar kazanıyor. Özal, Kuzey Irak’taki Kürdistan özerk yönetimiyle dostane bir ilişki inşa etmek istemişti.

Sonraki büyük hamleyi, çözüm süreci döneminde, Erdoğan hükümeti yaptı. İşin içinde bu kez Suriye sorunu da vardı. Suriye’de, PKK’ya yakın olduğu bilinen PYD’nin, silahlı bir güç olarak, diğer Kürt rakiplerini tasfiye etmesi, PKK ile mücadeleyi, Suriye topraklarına da taşıdı.

Türkiye, başından beri Suriye’deki Kürt varlığını önemsemekle birlikte, PYD’nin bölgede kendi egemenliğinde özerk bölgeler kurmasını istemedi.

Öte yandan, PYD, zamanla, yörenin en etkili güçlerinden biri olarak öne çıktı. DEAŞ’la ve radikal İslamcı hareketlerle mücadelede, seküler yönüyle de, Batılı merkezlerin sempatisini kazandı.

Türkiye ön alabilir

AK Parti’nin olağanüstü kongresi, Erdoğan’ın ABD gezisinden dönüşünün ardından yapılacak. Kongrede, Cumhurbaşkanlığı seçiminin startı verilecek. 16 Nisan’da ucu ucuna kazanan “evet” cephesi adına, belli ki, yeni şeyler söylenecek.

Peki, Kürt sorununda, nasıl bir yeni hamle şekillenebilir? Trump-Erdoğan görüşmesinde, böyle bir hamleye ilişkin ne gibi adımlar atılabilir?

Mesela, şu olasıklar var: PKK, Türkiye’ye yönelik olarak silahları bırakabilir, askeri birliklerini sınır dışına çıkarabilir. HDP, böyle bir durumda, yasal siyasi mücadele zemininde yeniden sahnedeki yerini alabilir.

PYD ise, Türkiye’ye yönelik dilini, tutumunu değiştirebilir. Salih Müslim’den bu yönde açıklamalar geliyor.

Bu olasılıkları göz önünde bulundurduğumuzda, yeni bir sayfanın açılabileceğini söyleyebiliriz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder