Gündem Kürtçe slogan atılınca eylemi bıraktılar

Kürtçe slogan atılınca eylemi bıraktılar

Paylaş
Kürtçe slogan atılınca eylemi bıraktılar

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Giresun'da düzenlenen yürüyüşe katılan CHP'liler Kürtçe slogan atılınca tepki gösterip yürüyüşten ayrıldı

KESK Giresun Platformu tarafından Gazi Caddesi boyunca düzenlenen, Bulancak Durağındaki meydanda basın açıklaması ile sona eren meşaleli yürüyüşe Giresun Belediye Başkan Vekili Elvan Oktay Tekin, sendikalar, Halkevi, CHP ile öğrenciler katıldı. Debboy mevkinden başlayan yürüyüşe katılan topluluk, "Yaşasın 8 Mart" ve "Kadın cinayetlerine son" pankartları açtı.

Haberin Devamı

Yürüyüşe katılanlar, "Cinsiyetçi eğitim istemiyoruz", "Emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz bizimdir" pankartları taşıdı. Bazı eylemciler de, "Biji 8 Adare", "Biji Yeketiya Jinan", "Roja Jina Piroz Be" yazılı Kürtçe dövizlerle yürüdu ve Kürtçe sloganlar attı.

Kürtçe sloganların artması üzerine CHP İl Kadın Kolları ile CHP’liler tepki göstererek yürüyüşten ayrıldı. Ancak CHP’li Belediye Başkan Vekili Elvan Oktay Tekin yürüyüşe devam etti.

Bulancak durağındaki parkta sona eren yürüyüşün ardından hazırlanan açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Fatma Ekiz okudu. Mücadele tarihlerinin üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen ev emeklerinin yok sayıldığını dile getiren Ekiz, "Başımıza geçirilmeye çalışılan torba yasalarla kadrosuz ve güvencesiz işlerde yedek işgücü olarak çalışmamız pekiştiriliyor. Güçlü bir devletin ancak kalabalık, genç nüfus ile olacağı, bu açıdan herkese 3 çocuk doğurun diyen, kaymakamlara evlenin talimatı veren bir Başbakan’ın evlilik yaşının 17’den 14’e düşürülmesini teklif eden milletvekillerinin, devlet tarafından uygulanan şiddet sonucu bebeğini düşüren bir üniversite öğrencisinin olduğu bir ülkede yaşıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Taleplerini sıralayan Ekiz, açıklamasını "Öfkeliyiz ama kadın olmaktan dolayı yaşadığımız her türlü ayrımcılığı ve şiddeti kadınların örgütlü mücadeleleriyle aşılacağını biliyoruz, bu yüzden hiç umutsuz değiliz. Bizi eve kapatan erkek egemen dünyaya ve erkek egemen dünyadan beslenen kapitalizme inat hep beraber örgütlü gücümüzle haykırmaya geldik. Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması" şeklinde tamamladı.

Açıklamanın ardından Halkevi üyeleri tarafından bir skeç sunuldu, halayların çekilmesiyle de program sona erdi.

Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)