Gündem Kürtçe Tıp Kongresi

Kürtçe Tıp Kongresi

Paylaş
Kürtçe Tıp Kongresi

Diyarbakır'da, Tabipler Odası tarafından Türkiye'de ilk kez, 'Mezopotamya Tıp Günleri' adı altında Kürtçe tıp kongresi düzenlendi

Kayapınar Belediyesi'ne ait Cigerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen kongrede, Türk Tabipler Birliği Başkanı Gencay Gürsoy, Almanya, İngiltere, İsveç, Ermenistan, Suriye, Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi, İran, Hollanda, Avusturya ve Norveç gibi ülkelerden katılımcılar hazır bulundu.

Açılış konuşmasını Kürtçe yapan Kongre başkanı Dr. Selim Ölçer, iki gün boyunca Mezopotamya’da sık görülen hastalıklar ve bunların tedavileri ile ilgili tartışmalar yapacaklarını belirterek, “Bu toplantı bir anlamda ilk olma özelliğini taşıyor.

YERELDEN, EVRENSELE


İngilizce ve Türkçe’nin yanı sıra bu coğrafyanın kadim dillerinden Kürtçe’yi kullanacağız. Ana dilimizde hastalıkları ve tedavilerini konuşup tartışacağız. Dünya tıp ortamına Kürtçe’yi de katacağız. Yerel konuşup, yerel tartışıp evrenselleşeceğiz” dedi.

Konuşmaların Türkçe-Kürtçe ve İngilizce’ye simultane ile çevrildiği kongrede konuşan Kocaeli Üniversitesinden Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, Türkiye’deki sağlık sistemini anlatarak, ana dil ve sağlık konusundaki sıkıntıları göstergelerle anlattı.

'KÜRTLERİN DİRENİŞİ YATAKTA OLUYOR'

Kongreye Suriye’den katılan ancak Türkçe konuşan Dr. Bengi Haco, Suriye’deki sağlık sisteminin ücretsiz olduğunu ifade ederek, “Kürtlerde çocuk nüfusu çok fazla. Bir yabancı bana neden bu kadar fazla çocuk yaptığımızı sordu. Ben de, Kürtlerin Saddam, İran, Suriye ve o dönemin Türkiyesi tarafından öldürüldüğünü söyledim.

Kürtler de bunları telafi etmek için çocuk yapıyor. Yani Kürtlerin direnişi gece yatakta oluyor. Zeki Müren şarkısında ‘Senede bir gün’ derken, Kürtler senede, bazen 9 ayda bir çocuk yapıyor” diye konuştu. Dr. Haco’nun konuşması salonda alkışların ve kahkahaların yükselmesine yol açtı.

Ferit ASLAN-Bayram BULUT/ DHA

Haberin Devamı