Gündem Kürtçe ve Arapça zil patlaması

Kürtçe ve Arapça zil patlaması

Paylaş
Kürtçe ve Arapça zil patlaması

Şanlıurfa'da, son günlerde 7 ayrı dilde 'Misafiriniz geldi, lütfen kapıyı açar mısınız' diye seslenen kapı zillerinin satışında patlama yaşanıyor

Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce, Rusça, Japonca ve Yunanca dillerinden anons yapan ve 7 liradan satılan ziller, Şanlıurfa’nın ilçelerinde oturan Kürt ve Arap kökenliler tarafından tercih ediliyor.

Ses mekanizması Çin'den ithal edilen ziller, İstanbul'da plastikle kaplanarak satışa hazır hale getiriliyor. Elektrik malzemeleri satışı yapan 43 yaşındaki Mehmet Çamlıoğlu, son aylarda sesli zil sisteminin Kürtçe ve Arapça anonslarından dolayı yoğun şekilde talep edildiğini söyledi.

Zile basılmasıyla birlikte tercih edilen dilde bir kadın tarafından ‘Misafiriniz geldi, lütfen kapıyı açar mısınız’ anonsunun çalındığını söyleyen Çamlıoğlu, “Hükümetin son süreçte demokratik açılıma önem vermesinin ilk yansıması kapı zillerinde oldu” diye konuştu.

Ev ve işyerine zili taktırdıktan sonra sesli olarak kapısının çalındığını, Kürtçe öğrenmenin kendisini memnun ettiğini söyleyen Halil Kaya ise, “Piyasada satılan zilleri biz de merak ettiğimiz için aldık. İlk çaldığında bazılarına komik ve ilginç geldi. Ancak zamanla alıştık ve kendi dilimizde misafirimizin geldiğini öğrenmekten mutluyuz” dedi.

Ali LEYLAK- Ömer PINAR/ŞANLIURFA (DHA)