Siyaset Kurtulmuş'tan Evren'e destek
Paylaş
Kurtulmuş'tan Evren'e destek

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Kenan Evren'in ifadesinin alınmasına ilişkin "12 Eylül ile hesaplaşmak demek, 90 yaşındaki bir adamı, eski bir ihtilal komutanını getirip mahkeme önüne koymak demek değildir" dedi.

Kurtulmuş, partisinin milletvekili adaylarıyla Ankara turu attı, parti otobüsünden halkı selamladı. Yenimahalle’nin ardından Şaşmaz Nakliyeciler Sitesine gelerek buradaki esnafın sorunlarını dinleyen Kurtulmuş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin sivil anayasa yapılmasına ilişkin sorusu üzerine, Türkiye’nin yıllardan beri yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten Kurtulmuş, mevcut anayasanın ihtiyaca cevap vermediğini söyledi.

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması sürecinde "yetmez ama anayasa değişiklikleri için evet" dediklerini anımsatan Kurtulmuş, şöyle devam etti: "O kararımız doğruydu ama Türkiye’nin hızlı bir şekilde yeni bir anayasa yapması gerekmektedir. Türkiye’de katılımcı, demokratik, özgürlükçü bir anayasasının yapılması mecburiyeti vardır. Anayasa, şu partinin, bu partinin anayasası olmamalı. Kesinlikle toplumun tüm bireylerinin katılmasıyla yeni bir anayasa yapılmalıdır. Biz 550 milletvekilinin 550’si ile de parlamentoya girsek, yine kendi partimizin bir dayatması olarak yapılmasını uygun bulmayız. Bunun için iki turlu seçimle bir Anayasa Meclisi oluşsun, bu meclis vasıtasıyla Türkiye’de A’dan Z’ye yeni bir anayasa yapılsın. Türkiye böylece 50 yıl, 100 yıl daha ileri gider.

Bundan sonraki seçimlerde parlamento yeni bir anayasa yapsa bile ne kadar iyi bir anayasa yapılırsa yapılsın, anayasa kabul edildiğinin ertesi günü yine anayasa tartışmaları başlayacaktır. Bunu önlemenin yolu da daha önce dediğim gibi iki turlu seçimle yeni bir anayasanın yapılmasıdır. Böylece Türkiye’nin anayasa sorununu ortadan kaldırmış olacağız. Hükümetin, seçimlere az bir zaman kala bunu gündeme getirmesini de tutarsız bir davranış olarak görüyorum. 2002’de iktidara gelen bu hükümetin en büyük gerekçelerinden biri, yeni bir anayasa yapmaktı ama 9 yıldan bu yana anayasa ile ilgili her hangi bir gelişme sağlanmış değil. 9 yıldır iktidar olanların ’bize bir kere daha destek verin anayasa yapalım’ demesi, milletin gözünü boyamaktan başka bir şey değildir." Kurtulmuş, Kenan Evren’in ifadesinin alınmasına ilişkin soruya "Çok isabetli olmuştur, doğru bir adımdır, iyi bir adımdır. Milletimiz bu kararı 12 Eylül 2010’da vermiştir" yanıtını verdi.

Numan Kurtulmuş, 8 aydan bu yana Evren ve arkadaşlarının yargılanmamasını da eleştirerek, "12 Eylül ile hesaplaşmak demek, 90 yaşındaki bir adamı, eski bir ihtilal komutanını getirip mahkeme önüne koymak demek değildir. Bir daha bu memlekette kimsenin aklının ucundan dahi bir ihtilal yapmayı geçirmeyecek şekilde sistemi demokratikleştirmektir" ifadelerini kullandı.

Genelkurmay Başkanlığının da Milli Savunma Bakanlığına bağlanmasını istediklerini belirten Kurtulmuş, asker, sivil çift başlı yargı sisteminin de ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.

-"İNSANLIK SUÇUDUR"-

Haberin Devamı

Türkiye’ye ziyarete gelen bazı Rusların, kaçak içki nedeniyle hayatlarını kaybettiğini hatırlatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine Kurtulmuş, "Bütün bunların denetlenmesi gerekir. İnsan sağlığına, insan hayatına böyle birinci derecede etki eden şeyler evrensel bir kural olarak dünyanın her yerinde yasaklanır. Dünyanın bütün ülkelerinde bu tür olaylara ciddi olarak müdahale edilir. Bu bir insanlık suçudur. Göz göre göre yanlış üretimlerle insanlar zehirleniyor ve ölüme gönderiliyorsa bunu kabul etmek mümkün değil. Bütün ülkelerin bununla etkili şekilde mücadele etmesi gerekmektedir" dedi.

Kurtulmuş, mazot fiyatlarının yüksek olmasından, istenilen belgelere kadar kamyoncuların sorunlarını yakından takip ettiği belirterek, şunları kaydetti: "Bu programın özeti şudur; büyük balık küçük balığı yutar. Büyük balıklar küçük balıkları yutsun, küçük olanların da canı çıksın. Kamyoncu esnafının bir tane kamyonu varsa K1, K4 belgesi ile köşeye sıkıştıralım, mazotu 3-4 katına çıkartalım, 7-8 kalem vergi ödettirelim, böylece bunun canı çıksın.

Ama bunu rahat ödeyebilen büyük nakliyeci firmalar, hatta bir müddet sonra uluslararası firmalar gelsin Türkiye’nin yükünü taşısın. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Biz de bu duruma en az sizin kadar isyan ediyoruz. İktidar olduğumuzda bu sorunun çözümü için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz, sorunlarınıza çözüm bulacağız." Kurtulmuş, daha sonra Etimesgut’taki partisinin seçim bürosunu da ziyaret etti.

Haberin Devamı