Gündem Kuruyan Düden ve Kurşunlu şelalelerine pompayla su verilecek!

Kuruyan Düden ve Kurşunlu şelalelerine pompayla su verilecek!

Paylaş
Kuruyan Düden ve Kurşunlu şelalelerine pompayla su verilecek!

Antalya’da, beslendiği sulan tarım arazilerine ve hidroelektrik santraline verildiği için kuruyan dünyaca ünlü Düden ve Kurşunlu şelalelerine pompayla su taşınacak!

Antalya’da susuz kalan Düden ve Kurşunlu şelalelerinin su ihtiyacının karşılanması için yürütülen çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin farklı illerinden gelen vatandaşların yanı sıra her yıl 10 binlerce yabancı turistin ziyaret ettiği Düden (üstte eski ve yeni halleri) ve Kurşunlu şelaleleri, beslendikleri suların tarım arazilerine ve Kepez Elektrik Santrali’ne verilmesi nedeniyle kurumuştu.

Şelalenin yeniden suya kavuşması için Antalya Büyükşehir Belediyesi Özel Sağlık Eğitim Kültür ve Ticaret Limited Şirketi (ANSET) ile Antalya Su ve Atık Su İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma sürdürülüyor.


Kurşunlu Şelalesi'nde su yok, selfie var


ELEKTRİK HATTI VE POMPALAR DÖŞENİYOR


İş makineleri yardımıyla elektrik hattı ve pompalar döşenen Düden Şelalesi’ne, Burdur kolundan yer altından gelen suyla şelalenin akması sağlanacak.



Doğasıyla görsel şölen sunan Kurşunlu Şelalesi’ne, Küçük Aksu Barajı’ndan alınacak suyun verileceği bildirildi. (Eski hali ve kurumuş hali)

Düden Şelalesi’ni ziyaret eden Hülya Uça adlı vatandaş, Uşak’tan tatil için geldiğini, şelaleyi ilk kez ziyaret ettiğini söyledi. "Şelale akıyor diye geldik ama böyle görünce çok şaşırdık. Güldür güldür su aksa ne güzel olurdu" diyen Uçar, kuruyan şelaleyi görünce üzüldüklerini dile getirdi.

Ailesiyle tatil için Burdur’dan gelen Suat Yamacı da Kurşunlu Şelalesi’ni ziyaret etmek istediklerini ancak kurumuş şelaleyle karşılaştıklarını anlattı.


Falezlerden akan Düden Şelalesi'nin eski ve yeni halleri

Eşi Songül Yamacı da Kurşunlu Şelalesi’ni ilk kez ziyaret ettiğini belirterek, "Şelalenin fotoğraflarını incelemiştim. Şarıl şarıl akar sular hayal etmiştim, görünce çok şaşırdım. Hiç suyu kalmamış. Buraya su getirileceğini öğrendik, mutlu olduk" dedi.

Çanakkale’den tatil için gelen Kevser Gümüş ise yaklaşık 10 yıl önce ziyaret ettiği şelalenin görüntüsünün kendilerini çok üzdüğünü bildirdi. Harun Gümüş, her tatile geldiğinde mutlaka şelaleleri ziyaret ettiğini vurgulayarak, "Suyu çok az kalmış, üzüldüm. Adı üstünde Kurşunlu Şelalesi, kurşun gibi akması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.