Gündem Kuzey Irak'tan Türkiye'ye Kobani teşekkürü

Kuzey Irak'tan Türkiye'ye Kobani teşekkürü

Paylaş
Kuzey Irak'tan Türkiye'ye Kobani teşekkürü

Bölgesel Kürt Yönetimi'nden Türkiye'ye teşekkür: Türkiye'nin aldığı tarihi karar sayesinde Peşmerge güçlerini gönderdik ve Kobani'nin DAEŞ'ten kurtarılmasını sağladık

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Kobani’de görevi tamamlanan Peşmerge’nin gidiş gelişine izin veren Türkiye’ye teşekkür ederek, "Türkiye’nin aldığı tarihi karar sayesinde Peşmerge güçlerini gönderdik ve Kobani’nin DAEŞ’ten kurtarılmasını sağladık" dedi. Dizayi, Kobani’deki görevlerini tamamlayarak Irak’a dönen Peşmergeleri, Erbil Uluslararası Havalimanı’nda karşılama törenine katıldı.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'NİN ROLÜ ÇOK DEĞERLİDİR"

Burada AA muhabirine konuşan Dizayi, şunları söyledi: "Türkiye Peşmergenin, Suriye’ye geçmesine ve Kobani’nin kurtarılmasına izin verdi. Bu nedenle buradan Türkiye’ye teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’nin bu noktadaki rolü çok değerlidir. Aldığı tarihi karar sayesinde Kobani’nin terör örgütü DAEŞ’ten kurtarılmasını sağladık."

Türkiye, ABD ve koalisyon güçlerinin, Kobani’de oynadığı rolün çok belirleyici olduğuna dikkati çeken Dizayi, "Kobani’deki kardeşlerimize ABD’nin uçakları aracılığıyla paraşütlerle silah ulaştırdık. Kobani’nin kurtarılmasında Kürdistan bölgesi, Türkiye ve koalisyon ülkelerinin aktif rolleri oldu" diye konuştu. Dizayi, daha önce Kobani’nin yüzde 15-20’sinin Kürt gruplarının elinde olduğunu ve Peşmerge gittikten sonra ilçenin merkezi, çevresi ve köylerinin "teröristlerden" tamamen temizlendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

O SİLAHLAR TIRLARLA IRAK'A ULAŞTIRILACAK

Dizayi, Peşmerge’nin görevini layıkıyla yerine getirdiğini, bu nedenle gururlu olduklarını dile getirdi. Sefin Dizayi, "Peşmerge’nin Kobani’ye giderken beraberinde götürdüğü silah ve askeri araçların Türkiye’de bırakıldığını, bunların tırlara yüklenmek suretiyle karayoluyla Irak’a ulaştırılacağını" ifade etti.

Kürt Bölgesel Yönetimi, Türkiye’nin geçiş izni vermesiyle ilk olarak 28 Ekim 2014’te Kobani’ye 150 kişilik Peşmerge gücü gönderdi. İkinci grup ise 3 Aralık’ta Kobani’de görev aldı. 150 kişiden oluşan üçüncü Peşmerge birliği 16 Ocak’ta Kobani’ye geçti ve terör örgütü DAEŞ ile savaşan Kürt gruplarına destek verdi. Kobani’de 27 Şubat’tan beri görev yapan son birlik ise bugün Erbil’e döndü. Kürt yönetimi, savaş durumu kalmayan Kobani’ye yeni birlik göndermeyecek.