Dünya Kuzey Kore balistik füze denemesi yaptı

Kuzey Kore balistik füze denemesi yaptı

Paylaş
Kuzey Kore balistik füze denemesi yaptı

Kuzey Kore’nin son balistik füze denemesinin, Pukcang yakınlarından değil Yonphung Gölü çevresinden yapıldığı ortaya çıktı

ABD’deki John Hopkins Üniversitesi bağlı ABD-Kore Enstitüsü 38 North’un internet sitesinde yer alan analizde, Kuzey Kore’nin pazar günü yaptığı füze denemesinin ardından elde edilen uydu görüntülerinin, Pyongyang’ın sadece sabit yerlerden değil, ülkenin her yerinden füze fırlatabileceğini gösterdiği belirtildi.

FIRLATMA YERİ GÖL ÇEVRESİ


Orta menzilli Pukguksong-2 füzesinin fırlatılma yeri olarak önce Pyeongannam-do Pukchang bölgesi yakınlarının açıklandığının hatırlatıldığı analizde, deneme sonrası bölgeden elde edilen uydu görüntülerinin asıl fırlatma yerinin Yonphung Gölü çevresi olduğunu gösterdiği bildirildi.

Pukchang’ın Kuzey Kore’nin Güney Pyeongan Vilayeti’nde idari bir bölge olduğu aktarılan analizde, Kuzey Kore’nin fırlatmayla ilgili paylaştığı fotoğraf ve görüntülerin fırlatma mevzisinin yakınlarında ağaçlı tepelerin çevrelediği, kenarlarında sıralı ağaçlar olan bir yol yakınlarındaki göl olduğunu gösterdiği bildirildi.

Google Earth’deki uydu görüntülerinde Pukchang yakınlarında böyle bir göl olmadığı vurgulanan analizde, fırlatma yerinin Pukchang idari bölgesinin batısında, Anju idari bölgesinin doğu sınırındaki Yonphung Gölü olduğuna işaret edildi. Pukguksong-2 füzesi için daha önce hiçbir füze fırlatılmayan bu mevkinin seçilmesinin ilginç olduğu ifade edilen analizde, Kuzey Kore Stratejik Güçleri’nin bu seçimle ülkenin her yerinden füze denemesi yapabildiğini gösterdiği vurgulandı.

Ayrıca analizde, Kuzey Kore’nin yeni balistik füzesini ülkenin her yerinden fırlatabilmesinin, Pyongyang’ın füze rampalarının vurulmasını zorlaştırdığı belirtildi.

Güney Kore, Kuzey Kore’nin pazar günü Pukchang bölgesi yakınlarından "tanımlanamayan" bir füze fırlattığını, fırlatılan füzenin Japon Denizi’ne doğru 500 kilometre ilerlediğini duyurmuştu.

ABD de söz konusu füzenin Pyongyang’ın son denemelerde kullandığı füzelerden daha kısa menzilli olduğunu bildirmişti. Kuzey Kore, pazartesi günü orta menzilli balistik Pukguksong-2 füzesini başarıyla denediğini açıklamıştı.

Haberin Devamı