Dünya Kuzey Kore lideri Kim'in kardeşine suikast anının görüntüleri ortaya çıktı

Kuzey Kore lideri Kim'in kardeşine suikast anının görüntüleri ortaya çıktı

Paylaş
Kuzey Kore lideri Kim'in kardeşine suikast anının görüntüleri ortaya çıktı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey ağabeyi Kim Jong-nam'ın Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki havalimanında öldürüldüğü anı gösteren kamera kayıtları yayınlandı. Suikast Kuzey Kore ile Malezya arasında diplomatik gerilime de neden oldu. Malezya, Kuzey Kore büyükelçisini geri çağırdı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey ağabayi Kim Jong-nam'ın Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur havalimanında öldürülmesinin yankıları sürüyor.

Kim Jong-nam geçen hafta Macau'ya gitmek üzere havalimanında beklerken saldırıya uğramış ve yüzüne zehirli kimyasal bir sıvı püskürtülmüştü.

Kim Jong-nam'ın hastaneye kaldırılırken ambulansta hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

GÖRÜNTÜLERİ JAPON TELEVİZYONU YAYINLADI




Japon Fuji TV'nin yayınladığı yeni kamera görüntülerinde iki kadının Kim Jong-nam'ın yanına yaklaştığı ardından da beyaz t-shirtlü olan kadının Kim'e arkadan sarılıp suratına içinde hızlı etki eden zehirin bulunduğu bezle bastırdığı görülüyor.

Saldırının ardından iki kadın uzaklaşırken, Kim Jong-nam'ın havalimanı görevlilerine yüzüne bir sıvı püskürtüldüğünü anlattığı görülüyor. Kuzey Kore liderinin üvey kardeşi ardından havalimanı kliniğine götürülüyor.

Malezya basını Kim Jong-nam'ın bilinci kapalı haldeki fotoğraflarını da geçen hafta manşetten paylaşmıştı.

SALDIRIYLA İLGİLİ 4 KUZEY KORELİ ARANIYOR


Malezyalı polis yetkilileri suikasti yapan 2 kadını, Vietnamlı Doan Thi Huong ve Endonezyalı Siti Aisyah'ı gözaltına alınmıştı. Polis ayrıca Aisyah'ın Malezyalı erkek arkadaşı ile Ri Jong-chol adlı bir Kuzey Kore vatandaşını gözaltına almıştı.

Yetkililer olayla ilgili olarak Ri Ji Hyon (33), Hong Song Hac (34), O Jong Gil (55) ve Ri Jae Nam (57) adlı 4 Kuzey Koreliyi arıyor.

Şüpheli kadınlardan Aisyah ifadesinde saldırının şaka olduğunu zannettiğini ve kendisine bunun için para ödendiğini söylemişti.

SUİKAST, MALEZYA-KUZEY KORE İLİŞKİLERİNİ GERDİ


Kuzey Kore ile diplomatik kanalları açık tutan sayılı ülkelerden olan Malezya son olarak Kuzey Kore'deki büyükelçisini istişareler için geri çağırdı.
Malezya ayrıca Kuzey Kore'nin Malezya Büyükelçisi Kang Chol'u dayaptığı suçlamalar nedeniyle bakanlığa çağırdı.

Kang, Kim Jong-nam'ın otopsisinde işbirliği yapılmamasından dolayı Malezyalı yetkilileri 'düşman güçlerle birlikte çalışmakla' ve 'bir şeyler saklamakla' suçlamıştı.

Malezya Dışişleri de Kang'ın sözlerini 'temelsiz' olarak nitelemişti.

MALEZYA DNA İSTİYOR


Sputnik'in haberine göre; Kuzey Kore otopsisi sona eren naaşın kendilerini teslim edilmesini istiyor ancak Malezya, Kim Jong-nam'ın aile üyelerinden birinin DNA'sının kendilerine gönderilmesini talep ediyor.

Suikastle ilgili hala bir resmi açıklama yapmayan Kuzey Kore ayrıca tek taraflı yapıldığı gerekçesiyle otopsi sonucunu da tanımayacağını duyurmuştu.

Kuzey Kore'nin eski lideri Kim Jong-il ile Güney Koreli oyuncu Sung Hae-rim'in ilişkisinden dünyaya gelen Kim Jong-nam, herhangi bir resmi unvanı olmaksızın yurt dışında yaşıyordu.

Kim, amcası Jang Song-thaek Aralık 2013'te öldürülmesinin ardından ülkeden kaçmıştı.

Kim Jong-nam 2011'de Macau'da bir suikasttan kurtulmuştu.

Güney Koreli ve ABD'li yetkililer suikastin arkasında Kuzey Kore'nin olduğunu savunsa da bu konuda henüz somut kanıt elde edilmiş değil.

Haberin Devamı