Yaşam Kuzular 'bor'la beslenecek

Kuzular 'bor'la beslenecek

Paylaş
Kuzular 'bor'la beslenecek

Ankara Üniversitesi'nde yapılan proje kapsamında sanayiden tarıma birçok alanda kullanılan bor minerali, kuzuların et ve kemik kalitesinin artırılmasında kullanılacak

Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinin hazırladığı 283 milyon 595 bin 95 liralık bütçeye sahip proje kapsamında, hayvancılıkta henüz kullanılmayan bazı bor kaynaklarının (kolemanit, üleksit ve etibor), yem katkı maddesi olarak kullanılarak sütten kesilmiş kuzularda et kalitesi, rumen ve kemik gelişimi üzerine etkisi araştırılacak. Proje, 24 ay sürecek.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. B. Zehra Sarıçiçek, aynı bölümden Dr. Birgül Yıldırım ve Niğde Üniversitesi Bor Meslek Yüksekokulundan Yrd. Doç. Dr. Bustafa Boğa’nın hazırladığı "Farklı Bor Kaynaklarının Sütten Kesilmiş Kuzularda Besi Performansı, Et Kalitesi, Kemik ve Rumen Gelişimi Üzerine Etkileri" isimli projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce desteklendiğini söyledi.

Dünyadaki 885 milyon ton bor rezervinin yüzde 72’sinin Türkiye’de bulunduğuna işaret eden Sarıçiçek, "Son yapılan çalışmalarla göre bu oran yüzde 85’e çıktı. Ortadoğu için petrol ne ise Türkiye için bor da aynı nitelik ve önemde. Bizim için büyük stratejik öneme sahip doğal kaynaklarımızdan biri olan bor minerali ve ürünlerinin kullanım alanları da giderek artıyor. Sonuçta dünya rezervinin dörtte üçünün ülkemizde olduğu bor minerallerinin, bu proje kapsamında yem sektöründe katma değeri yüksek yeni ürünlerin geliştirilmesi amacıyla kullanımına fırsat tanınmış olacak" dedi.

Haberin Devamı

'VÜCUTTA BİRİKİM ETKİSİ YOK'

"Bu çalışmada da bor kaynaklarından kolemanit, üleksit ve etiborun et kalitesine ve kemik sağlamlığı üzerine etkisini ortaya koyacağız. Bu etkinin yüksek olacağını düşünüyoruz" diyen Sariçiçek, bu şekilde üretilen etin insanlara olumsuz bir etkisinin olmayacağını vurguladı.

Sarıçiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Borun vücutta birikim etkisi yok, 24 saatte vücuttan dışarı atılıyor. Bu projede hayvan materyali olarak sütten kesilmiş henüz büyümekte olan yani kemik ve kas dokuları gelişmekte olan 2,5 aylık kuzuları alacağız. Kemiklerin gelişimi üzerinde mineraller etkilidir. Yemlerde kalsiyum ve fosforun düşüklüğüne bağlı olarak hayvanlarda, raşitizm gibi bazı metabolik bozukluklar ortaya çıkabilir. Borun da kalsiyum ve fosfor metabolizmasında etkili olan D vitamini sentezini teşvik eden parathormonunun üzerindeki etkisi bilinmektedir.

Bor, kalsiyum fosforun yerine geçmiyor ancak insanlarda, farelerde, domuzlarda ve kanatlı hayvanlarda yapılan çalışmalar, borun kalsiyum fosfor yetersizliği nedeniyle oluşabilecek yetersizlik semptomlarının ortaya çıkmasını önlediğini gösteriyor. Kuzuların bu şekilde daha sağlıklı bir kemik yapısına sahip olacağını ve et kalitesinin artacağını düşünüyoruz. Böylece hem kendi kaynaklarımızı kullanarak ekonomimize katkı sağlayacağız hem de yerli hayvanlarımızın et kalitesini belirlemiş olacağız."

Haberin Devamı

ÇEVRE KİRLENMESİ AZALACAK

Hayvanların metan gazı salınımı nedeniyle çevre kirliliğine etkisi olduğunun bilindiğini anlatan Sarıçiçek, "Yemlerin parçalanması sonucu amonyak, karbondioksit, metan gibi gazlar ortaya çıkıyor. Metan gazında günah keçisi olarak hayvanları gösteriyoruz. Daha önce yaptığım çalışmada boru yemlere kattığımızda gaz üretiminin azaldığını gördük. Yani çevre kirlenmesi de azalmış oluyor" diye konuştu.

AA