Dünya 'Lale Devri'ni bitiren 'Gül'

'Lale Devri'ni bitiren 'Gül'

Paylaş
'Lale Devri'ni bitiren 'Gül'

Kırgızistan'da Hükümetin başına Lale Devrimi'nin mimarı 59 yaşındaki Rosa (Gül) Otunbayeva getirildi

DEVRİMDE KAN AKTI

Orta Asya’nın en yoksul ülkesi Kırgızistan’da 2005’de Lale Devrimi olarak anılan ayaklanma ile Devlet Başkanı Askar Akayev devrilmiş, yerine Kurmanbek Bakiyev getirilmişti.

Bakiyev’in beş yıllık iktidarı döneminde zam, yolsuzluk, insan hakları ihlalleri ve muhalefete yoğun baskısı halkı bezdirmişti.

Muhalefet yanlıları geçen salı başlattığı isyanda hükümet binalarını işgal etmiş, bakanları rehin almıştı. 75 kişi ölmüş, bin kişi yaralanmıştı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YAPTI

Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev kaçmış, Başbakan Daniyan Üsenov ise istifa etmişti. Parlamentoyu fesheden muhalefet, kurduğu geçeci hükümetin başına 59 yaşındaki Roza Otunbayeva’yı getirdi.

Rosa Otunbeyeva, 1990’larda Askar Akayev hükümetinde dışişleri bakanlığı yapmış daha sonra da Lale Devrimi’nin önde gelen mimarı olmuştu.

Bakiyev ile ters düşünce 2007’de muhalefetteki Sosyal Demokratik Parti’ye katılmıştı.

ANAYASA HAZIRLANACAK

Rosa Otunbayeva, dün Devlet Başkanı Bakiyev’i istifaya çağırdı. Geçici hükümetin yeni bir anayasa hazırlayacağı, özgür ve adil devlet başkanlığı seçimleri için koşulların oluşturulacağı 6 ay boyunca görev yapacağı duyuruldu.

Dün ülkedeki polis ve asker de geçici hükümetin emrine geçti. Geçici hükümet özelleştirilen Kırgız Telekom ile elektrik dağıtım şirketleri tekrar devlet himayesine aldı. Elektrik ve ısınmaya yapılan zamları iptal etti.

BAKİYEV DİRENİYOR

İstifası istenen Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’in uçakla önce Oş’a oradan da kendi kalesi olan Celalabad’a geçtiği belirlendi.

Bakıyev, kalesi konumundaki Oş ve Celalabat’ta geçici hükümete karşı taraftar toplamaya çalışıyor. Ülkede yaşanan çatışmadan muhalefeti sorumlu tutan Bakiyev dün yaptığı açıklamada “İstifa etmeyeceğim” dedi.

2

Haberin Devamı