Sağlık Lazer ışınıyla selülite veda

Lazer ışınıyla selülite veda

Paylaş
Lazer ışınıyla selülite veda

Selülitlerin yok edilmesinde en popüler tedavilerden biri lazer. Uygulanışı sırasında kişiye herhangi bir rahatsızlık vermeyen lazer hem selülitleri yok ediyor hem de yağları azaltıyor

Haberin Devamı

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Battal anlattı:

Selülit tedavisinde yenilik var mı?

Op. Dr. Nuri Battal: Şu anda MD Yag lazer çok popüler. Selülit, yağ hücreleriyle deri arasındaki sıvı sıkışması ve dolaşım bozukluğu nedeniyle ortaya çıkıyor. MD Yag lazer bu ödemi azaltan ve dolaşımı hızlandıran bir tedavi.

Nasıl uygulanıyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Epilasyon lazeri gibi düşünün. Lazer lambasını selülitli bölgede gezdiriyoruz. Ama epilasyon lazeri gibi yakmıyor, kızarıklığa yol açmıyor. Kişi sadece hafif bir sıcaklık hissediyor.

Kaç seans yapılıyor?

Op. Dr. Nuri Battal: 6-8 seans yapmakta fayda var. 2 haftada bir uygulanıyor.

Etkili bir tedavi mi?

Op. Dr. Nuri Battal: Ultrasonla gösterilmiş sonuçlar çok iyi. Selülit tedavisinde kullanılan pek çok yöntem var. Mesela LPG adı verilen cihazla yapılan masaj. 1 ay LPG’ye gitmediğiniz zaman selülitler tekrarlıyor. Çünkü masaj sebebi ortadan kaldırmıyor. Yine mezoterapinin de etkinliği tartışmalı. Çünkü yanında yoğun bir diyet ve egzersiz programı da veriliyor. Selülitleri yok eden yaşam biçimi değişikliği mi yoksa gerçekten mezoterapi mi tam olarak bilinmiyor. Ama Yag lazer cildin altındaki bölgeyi ısıtarak hem kolajenleri (cildin güzel görünmesini sağlayan cilt altındaki esnek bir madde) güçlendiriyor hem de yağ dokularını azaltıyor.

Haberin Devamı

ZAYIFŞİŞMAN AYRIMI YAPMIYOR!

Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yasemin Balsever Kural anlattı:

Selülit nedir?

Dr. Yasemin Balsever Kural: Genellikle bacak ve kalça bölgesinde ortaya çıkan portakal kabuğu şeklinde görünümdür. Yapısal yatkınlığı olan kişilerde bazen kollarda, gövdenin yan tarafında, karın bölgesinde de görebiliyoruz.

Dereceleri nelerdir?

Dr. Yasemin Balsever Kural: - Birinci derece: Cildi iki parmak arasında sıktığınız zaman belirginleşir. Oturur ya da ayakta durur pozisyonda fark edilmez. İkinci derece: Cilde hafif bir basınç uygulandığında görülür. Birinci dereceye göre biraz daha belirgindir. Üçüncü ve dördüncü derece: Ayakta, deriyi sıkıştırmaya gerek kalmadan fark edilen boyuttadır. Çok belirgindir.

Haberin Devamı

Sebepleri nelerdir?

Dr. Yasemin Balsever Kural: Tam olarak sebebini bilmiyoruz ama selüliti kolaylaştıran birtakım faktörlerden söz edebiliriz:

Hormonal yapı: Erkekler bu konuda daha şanslı. Hormonal nedenler hemen hemen her kadında az ya da çok selülite yol açıyor.

Doğum kontrol hapları: Uzun süre kullanımı hem selülite hem de varise yatkınlığı artırıyor.

Hamilelik: Çok hızlı kilo alıp verildiği için selülite yol açıyor.

Hareketsizlik: Egzersiz ve hareket kasları güçlendiriyor, dolaşımı destekliyor. Bu durumda yağ yakımı daha fazla olduğu için selülite yatkınlık azalıyor.

Tiroid hastalığı: Tiroid bezinin az çalışması metabolizmayı yavaşlatarak yağ birikimini ve selüliti artırıyor.

Menopoz: Hormonal yapıda değişiklik yarattığı için selülitler bu dönemde biraz daha hızlanıyor. Benzer şekilde ergenlikte de selülitler artıyor.

Zayıf kadınlarda da görülebiliyor mu?

Dr. Yasemin Balsever Kural: Evet, kişinin kilolu olması şart değil. Tabii, fazla kiloları olanlarda selülitin olma olasılığı daha fazla.

Haberin Devamı

Bacaklardaki selülit oluşumunu engelleyen en uygun egzersiz nedir?

Dr. Yasemin Balsever Kural: Bacak kaslarını daha çok çalıştırdığı için yürüyüş, pedal çevirme ve yüzme tercih edilmeli. Bu egzersizler hem lenfatik hem de toplardamar dolaşımını hızlandırır.

Masajın selülitleri giderici etkisi var mı?

Dr. Yasemin Balsever Kural: Lenfatik masajın tabii ki yararı var. Lenfatik masaj, lenf bezi yolları ve damar akışını bilen kişiler tarafından yapılır. Parmak uçlarından bacağa doğru uygulanır. Dolaşımı hızlandırarak fayda sağlar. LPG gibi bazı cihazlarla uygulanan masaj da selülitler üzerinde etkili. Fakat LPG selüliti ortadan kaldıran bir yöntem değil. LPG’yi bıraktığınız anda selülitlerin geri dönüşü hızlı oluyor.

Mezoterapi selülitleri yok eder mi?

Dr. Yasemin Balsever Kural: Mezoterapi yağ hücrelerini eritici, dolaşımı hızlandırıcı amaçlı bazı ilaçların cilde enjekte edilmesine dayanan bir tedavi. Etkili olduğu vurgulanıyor. Ancak nasıl etki gösterdiği, mekanizması tam olarak bilinmiyor. Kişi egzersiz yapmaz, diyetine dikkat etmezse mezoterapi yaptırdıktan kısa süre sonra yeniden selülitlerle karşılaşır.

Haberin Devamı

Selülit kremleri etkili mi?

Dr. Yasemin Balsever Kural: Çok değişik selülit kremleri var. İçeriklerinde dolaşımı hızlandırıcı etkisi olan bazı maddeler var. Ancak selülit kremlerinin etkinlikleri bilimsel çalışmalarda kanıtlanmış değil. Alerjik reaksiyon yapmıyorsa yardımcı tedavi olarak kullanılabilir. Ama mucize beklememek lazım. Dışarıdan sürülen bir kremin selülitin yerleştiği yağ dokusuna kadar inip etki göstermesi biraz zor. Aslında selülitten kurtulmak için kural çok basit: Unlu, yağlı gıdalardan uzak durun, düzenli egzersiz yapın, kilo almayın, kafein ve tuz tüketimini sınırlandırın. Bir de tabii bol bol su için.

Ne kadar su tüketmeliyiz?

Dr. Yasemin Balsever Kural: Su hem genel sağlığımızı korumak hem de selülitlerden kurtulmak için önemli. Egzersizle birlikte harcanan yağların yakılması ve bu yağların vücuttan uzaklaştırılması için günde 2 litre (10 bardak) su içmemiz gerekiyor. Topuklu ayakkabılar selülite neden olur mu? Dr. Yasemin Balsever Kural: Dolaşımı zorlaştırdığı için selüliti artırabilir.

KİLO VERMENİN KOLAY YOLU

Memorial Estetik Merkezi Koordinatörü Dr. Seran Göçer anlattı:

Ozon sauna nedir?

Dr. Seran Göçer: Yumurta şeklindeki bir kabin içinde deri yoluyla vücuda oksijen verme yöntemidir. Ozon buharı, derinin 4-6 santim altına inerek selülit hücrelerinin oksijenle dolmasını sağlar. Böylece kan dolaşımını düzelir, cilt ısısı artar, selülitli bölgeler harekete geçer. Düzenli uygulandığında daha pürüzsüz ve sıkı bir cilt oluşur.

Bölgesel kilolarda etkili mi?

Dr. Seran Göçer: Evet. Ozon sauna yağ asit zincirlerini kırarak vücuttan atılmasına neden olur. Her seans sonrasında 200-600 gram kadar azalma (400-600 kalori) azalma olur. Tedavi anında yoğun terlemeyle su kaybederiz ancak terlemeyle vücuttan toksinler de atılır. Ozon sauna böbreklerin 24 saat boyunca çalışmasını gerektiren ağır metallerin boşaltım işini, terleme yoluyla 15 dakikada yerine getirir. Kaç seans uygulanıyor? Dr. Seran Göçer: Haftada 2 kez olmak üzere en az 8-10 seans uygulanır.

Sauna süresi ne olmalı?

Dr. Seran Göçer: Başlangıçta 10 dakikadır. Daha sonraki uygulamalarda 20 dakikaya çıkabilir.

Ozon sauna sonrası sorun oluşabilir mi?

Dr. Seran Göçer: Toksinler atılırken ve yerine yeni dokular oluşurken baş ağrısı, yorgunluk, ishal ve deride hafif kızarıklık olabilir. Bu şikayetler genellikle 3 gün sürer. Ancak hastanın toksin yükü fazlaysa 1 haftayı aşabilir.

Nelere dikkat edilmeli?

Dr. Seran Göçer: Hastalarımızın her zaman özel bir beslenme programıyla beslenmelerini istiyorum. Özellikle tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durmaları gerekiyor.

ÖRNEK DİYET LİSTESİ

Diyetisyen Esra Güneş’ten selülitlere savaş açan örnek diyet mönüsü:

1. GÜN

Sabah: - 1 orta boy elma - Yarım çay bardağı tuzsuz çökelek - 2 dilim tuzsuz ekmek

Ara: - 3 adet ceviz - 5 adet kuru kayısı

Öğle: - 5-6 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği (tuzsuz) - Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile) - 1 çay bardağı yoğurt - 2 dilim tuzsuz ekmek

Ara: - 1 bardak ayran veya kefir - 1 orta boy elma - 2 galeta

Akşam: - 6 yemek kaşığı etsiz kurubaklagil yemeği - Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile) - 1 dilim tuzsuz ekmek - 1 çay bardağı cacık

Ara: - 2 orta boy elma - Bol su