Cumartesi Postası 'Lazer kullanarak saç ekebiliyoruz'

'Lazer kullanarak saç ekebiliyoruz'

Paylaş
'Lazer kullanarak saç ekebiliyoruz'

Gelişmiş lazer ve görüntüleme metotları sayesinde gün geçmiyor ki yeni bir yöntemle tanışmayalım

Röportaj: Esra Özübek

eozubek@doganburda.com

Estetik cerrahinin ve cerrahi anestezisinin geldiği son nokta, gerçekten şaşırtıyor: Acı yok, ağrı yok, dikiş yok, sarkma yok... Lazer uygulamasıyla saç bile ekiliyor günümüzde. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah Op. Dr. Ali Duman lazerle uygulanan yepyeni yöntemleri anlattı.

Yanılmıyorsam günümüzde lazer lipoliz, yükselen trend. Nedir bu lazer lipofiz?

Lazer teknolojisi, medikal branşların hemen tümünde yapılan müdahaleleri kolaylaştırmak, maksimum konforu sağlamak ve hasta memnuniyetini artırmak için kendine çok geniş bir yer buldu. Uyguladığımız tüm müdahalelerde lazer başrolde. Hastalarımız müdahaleden yarım saat sonra alışveriş yapabiliyor veya aynı akşam uçağa binip istediği yere gidebiliyor. Zaten dikkat ederseniz artık ameliyat, neşter, kan, yara izi gibi kelimeleri neredeyse hiç kullanmıyoruz, çünkü lazer sayesinde bu kelimeler estetik cerrahi sözlüğünden kalktı. Eskiden sık uyguladığımız tüm vücut liposuction operasyonlarının yerini artık bölgesel lazer lipoliz işlemleri aldı. Slim-Lipo, Smart-Lipo, Deep IR gibi lazer platformlarının tek tek veya kombine kullanımıyla 30-45 dakika gibi kısa sürelerde hayatınız boyunca sizi mutsuz etmiş faktörlerden kurtuluyorsunuz: Bölgesel yağ dokuları, giysilerinizin örtemediği fazlalıklar... Aylarca süren ödem, morarma, ağrı, sızı veya hareket kısıtlıkları, haftalarca kullanılan korseler artık yok.

Bu uygulamaları sanki çok basitmiş gibi anlatıyorsunuz. Süreç nasıl ilerliyor?

Uygulamalar, tamamen sedasyon altında, yani lokal anesteziyle yapılıyor. Genel anestezi veya narkozu, özellikle lazer lipoliz müdahalelerinde hiç kullanmıyoruz. İşlemden önce hastamızla birlikte karar verdiğimiz bölgelerde lazerle ne ölçüde yağ dokusu eritmesi, ne ölçüde cilt gerginleştirmesi sağlayacağımızı planlıyoruz. İşlem çok rahat bir şekilde uygulanıyor. Bu süre içinde hasta bizimle sohbet edebiliyor, uyuyabiliyor, kesinlikle ağrı veya başka herhangi bir rahatsızlık hissetmiyor. Müdahaleden sonra odasında 30 dakika dinleniyor, giyiniyor ve çıkıp Nişantaşı’ndaki herhangi bir restoranda kahve içebiliyor. Karın lipolizi, basen lipolizi sonrası televizyonda canlı yayına çıkan, akşam davete katılan, aynı gece uçakla İngiltere’ye giden hastalarım oldu.

Lazer lipoliz’in klasik liposuction’dan farkı ne?

Lazer lipoliz’in sağladığı üstünlüklerden biri de lazer sayesinde cildin aynı anda gerginleştirilmesi. Diyelim ki kol veya bacak içindeki fazla yağ dokusunu büyük ölçüde aldınız. Ancak o bölgelerin ince derisi hâlâ sarkık ve gevşek. Bu yüzden görünüm, belki de öncesine göre çok daha kötü. Ama lazer lipoliz sayesinde uygun dozlar, uygun frekanslar ve dalga boyları kullanılarak aynı seansta deride belli ölçüde gerginleştirme sağlanabiliyor.

Amaç, herhalde doğallık...

Evet. İnsanların, özellikle estetik cerrahi operasyonlarından çekinmesinin en büyük nedeni, ameliyattan sonra ağrı veya acı korkusu. Keyfi yapılan bir operasyondan sonra rahatsızlık hissetmeyi kimse istemez. Estetik cerrahi müdahaleleri ağrısız, neştersiz, sonrasında da konforlu ve rahat hale getiren lazer sayesinde, artık hastalarımız daha güvenli.

‘Dökülmeye karşı mucize yöntem’

Lazerle saç ekimi yapıyorsunuz.

Bugüne kadar bir çok farklı alanda faydalandığımız lazeri, ilk kez saç ekimi ve saç bakımında kullanmaya başladık. Bu uygulama, alanında yeni bir çığır açacak. Lazerle saç tedavisi özellikle saç dökülmesi, saç seyrelmesi sorunu yaşayan hastalarımıza önerilebilecek son yenilik. Başta erkek tipi saç dökülmesi olmak üzere saçkıran (alopesi areata), mevsimsel ve tepkisel saç kaybı, kadınlarda dökülme, saçın zayıflaması, güçsüzleşmesi, kalınlığının azalması gibi şikâyetlerde özel lazer tedavileri uygulanıyor

İşlem nasıl oluyor?

Sağlıklı erişkin bir insanda saç köklerinin yüzde 15-20’si inaktif, yani uyur halde. Saç teli üretmeyen bu kökler, genetik özelliklerine göre tekrar teli üretebiliyor veya tamamen kaybedebiliyor. Kimisinde de inaktif saç kökü oranı yüzde 30-50’leri bulabilir. Zamanla tel üretmeyen bu saçların büyük kısmının kaybedilmesi sonucunda, kelleşme meydana gelir. Bu aşamada tek çözüm, saç ekimi. Lazerle kök hücreler uyarılır, uygulama yapılan alana büyüme faktörleri göçü ve hücre aktivasyonu sağlanır. Böylece zayıflamış, saç teli üretimi yavaşlamış, hatta durmuş köklerde yeniden sağlıklı, güçlü ve canlı tel üretimi başlatılır. Kök hücre aktivasyonundan sonra saçsız alanda büyüme faktörleri, yapı elemanları, besin ve destek madde üretimi de belirgin derecede artar. Dökülmenin yüzde 90 sebebi genetik özelliklere bağlı. Bu durum, saçlı derinin kan dolaşımının bozulması ve bu damar ağının zamanla yok olması şeklinde ortaya çıkabilir. Lazer tedavisinin bir diğer etkisi de o bölgenin lenfatik drenajının tamamen yeniden inşa edilmesi

Herhangi bir lazer ile bu sonuçlar alınamaz mı?

Bu etkileri, epilasyonda kullandığınız herhangi bir lazerle veya vasküler yaralar, akne delikleri, varis tedavisi için geliştirilmiş bir lazer cihazıyla elde edemezsiniz. Saç tedavisi ve nakli sırasında özel amaca hizmet eden lazer platformlar kullanılmalı. Lazer platformları belirli dalga boyu ve frekansına sahip olmalı.

Bu konudaki en büyük yenilik ne?

LCT yöntemi. Yani Laser Conditioned Transplantation. Dünyada gittikçe popüler olan, en son saç ekim tekniği. Bu işlemle klasik FUE (foliküler ünite extractionu, yani sadece enseden değil, başka bölgelerden de tek tek kök alınmasına dayanan uygulama) yöntemiyle saç ekimi süresi kısaldı, başarı oranı arttı. Ekim yapılacak alanın hazırlanmasını sağlayan lazerle aktive olmuş hücreler sayesinde, ekilen her greft (verici bölgeden çıkartılıp saçsız bölgeye nakledilmek için hazır olan saç folikülü) yüzde 100’e yakın oranda tutar. Böylece saç kökü kaybı yok denecek kadar azalır. Lazer saç köklerini uyandırır, donör (saç köklerinin alındığı alan) bölgede de saç teli üretimini tetikler. Böylece daha fazla kök toplanır ve nakil yapılacak greft sayısı artar. Normal bir FUE saç ekimiyle en fazla 2000-2500 greft alınabilecek alandan, LCT yöntemiyle 5000’e yakın greft toplanabiliyor.

‘Meme büyütmede de lazer başrolde’

Artık meme ameliyatlarında da lazer tercih ediliyor, değil mi?

İnsanlar, estetik cerrahi operasyonlarından sonra görüntüleri konusunda endişeye düşüyorlar. Her hasta estetik anlamda farklı sonuçlar hayal ederek plastik cerraha başvurur. Görüşme sırasında çekilen resimler, bilgisayarda modifiye edilerek ameliyat sonrası görüntüler elde edilebiliyor. Bu da bir yere kadar hastanın merakını giderebiliyor. Ancak operasyonu yaşamak, belli oranda izleyebilmek, isteklerini o anda plastik cerrahına iletebilmek ve tüm bunları, en ufak bir ağrı duymadan yapabilmek kadar tatmin edemiyor. Meme büyütme ameliyatlarını da istenirse sedasyon anestezi uygulayarak yapıyoruz. Bu operasyonu biz ‘interaktif’, yani hastayla gerçekleştirilen mammaplasty olarak adlandırıyoruz.

İşlem sonrası hastayı neler bekliyor?

Operasyon sırasında lazeri etkili şekilde kullanınca, hafta sonu yaptığımız silikon protezle meme büyütme işlemi sonrası hastamız hafta başı işine veya okuluna dönebiliyor. Eskiden saatler süren ve hastaların günlerce kalkamadığı meme küçültme veya karın germe gibi operasyonlar da lazer destekli teknikler sayesinde çok daha kısa sürüyor, daha rahat oluyor.

(Bu yazı 06.11.2010 tarihli Cumartesi Postası'dan alınmıştır.)

3

Haberin Devamı