Beden Sağlığı Lazerle 10 dakikada gözlüksüz hayat

Lazerle 10 dakikada gözlüksüz hayat

Paylaş
Lazerle 10 dakikada gözlüksüz hayat

Lazer teknolojisiyle hastalar 10 dakikalık bir operasyondan son ra çok daha konforlu bir yaşama kavuşabiliyor. Lazerle yüksek numaralı miyop ve hipermetrop hastaları bile gözlük ya da lens kullanamayacak hale gelebiliyor

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker lazer operasyonları hakkında merak edilenleri anlattı:

Lazerle hangi numaralar tedavi edilebiliyor?

● 6 ile 10 numaralar arasında olan miyoplar yüzde 95 oranında sıfıra düşüyor.

● 6 numaraya kadar olan miyoplar yüzde 97 oranında sıfırlanıyor.

● Astigmatların tümü (miyop astigmat, hipermetrop astigmat ve mixed astigmat) lazerle tedavi edilebiliyor.

● 7 numaraya kadar olan hipermetroplarda 100 hastadan 95’inin gözlük kullanmasına gerek kalmıyor.

● 10 numara üzeri miyoplarda göz içi lensi uygulaması son yıllarda çok gelişti, daha emniyetli hale geldi. Göz içi lensini 25 numaraya kadar miyoplara ve 7 numara astigmatlara uygulayabiliyoruz. Görme keskinliğinde 20 puan artış sağlanabiliyor.

Hastalar işlemden önce nelere dikkat etmeli?

Hastalar genelde birbirlerinin referansıyla lazer operasyonu olmaya niyetleniyor. Yani bir hastanın tedavi olduktan sonra yaşadığı konfor, diğerini teşvik ediyor. Lazer muayenesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Örneğin
hasta lens kullanıyorsa, kullandığı lensin tipine göre 1-2 hafta süreyle lensi hiç kullanmaması ve muayeneye o şekilde gelmesi gerekiyor. Lensler korneaya baskı yaptığı için ölçümler doğru çıkmayabiliyor. Bu da tabi ki hem muayene sonucunu, hem de operasyonu etkiliyor. Lens kullanımıyla ilgili bir sorun yoksa ve hasta aynı gün içerisinde operasyon olmayı planlıyorsa parfüm, krem, losyon gibi kozmetik ürünlerinin ve makyaj malzemelerinin kullanılmaması öneriliyor. Muayene süreci yaklaşık 3-4 saat sürdüğünden hastanın vaktini de buna göre ayarlaması gerekiyor.

Ameliyat süresi nedir?

Muayeneler ne kadar uzunsa ameliyat da bir o kadar kısa sürüyor. Her iki gözün tedavisi yaklaşık 10 dakikada tamamlanıyor. Lazerle göz tedavilerinde ileri bir teknoloji kullanıldığı için operasyonlar bu kadar kısa sürüyor. Bu yüksek teknolojiye en doğru veriyi girebilmek için muayeneler bu kadar uzun tutuluyor.

Hangi anestezi yöntemi uygulanıyor?

Görme bozukluklarının lazerle tedavisinde genellikle damla şeklinde anestezi uygulanıyor. Damla anestezi dediğimiz ve iğne olmayan çok etkili bir damlayı 3 kere göze damlatıyoruz. Çok etkili bir anestezi türü olduğu için hasta hiç ağrı hissetmiyor. Hatta o damlayla katarakt ameliyatı bile yapılabiliyor. Operasyon sırasında hastayla konuşabiliyoruz. Bir de ekartör takıyoruz, göz uyuşuk olduğu için hasta ekartörü hissetmiyor ve gözünü istese dahi kıpırdatamıyor. Ayrıca lazer göze kilitlendiği için hasta gözünü oynatsa bile lazer onu takip ediyor ve problem çıkmıyor.

Haberin Devamı

NORMAL HAYATA DÖNÜŞ NE ZAMAN?

Lazerden sonra aynı gün hasta evine gidip dinleniyor. Ertesi gün uyanıp gözünü açtığında normal görüşüne kavuşuyor. Ertesi gün yapılan kontrolden sonra hasta günlük hayatına dönüyor. Duş alıyor, işe gidiyor, arabasını, bilgisayarını kullanabiliyor. Hala lazerin geleceği konusunda bazı hastalarda şüpheler var... Gözde lazer dünyada 27 yıldır, ülkemizde 25 yıldır uygulanıyor. Psikolojik sınır olan 20 yılı çoktan geride bıraktık. Türkiye lazerde ileri bir noktada, yıllarca Avrupa’dan çok sayıda doktor lazeri öğrenmek için bize geldi.

İŞLEM RİSKLİ Mİ?

Kör olma riski yok. Çünkü bu tedavi göz dışı bir ameliyat. Gözü bir portakal olarak düşünürsek, ameliyatı kabuk kısmına yapıyoruz, içine girmiyoruz. Hastalar ‘Tamam kör olmuyoruz ama gözümüzde herhangi bir araz ya da problem kalabilir mi?’ diye sorabiliyor. Lazer tedavisi deneyimli bir cerrah ve ileri teknoloji kullanılarak yapıldığı takdirde gözde ciddi kalıcı bir hasar olma ihtimali yok. Çok nadir yüzde 1 olasılıkla oluşabilecek küçük komplikasyonlar ikinci bir müdahale ile sorunsuz bir şekilde düzeltilebiliyor. Deneyimin ve ileri teknolojinin önemini tekrar vurgulamak isterim. Geçmişte lazer ameliyatı olmuş bir hastada daha sonra katarakt oluşursa katarakt ameliyatı olmasında herhangi bir problem yok.

YARIN: 40 yaş sonrası yakını görememe ve tedavisi

Haberin Devamı