Beden Sağlığı Lazerle ameliyat hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Lazerle ameliyat hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Paylaş
Lazerle ameliyat hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan lazer hakkında kamuoyunda birçok yanlış bilginin dolaştığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Cüneyt Karaarslan, zaman zaman hastalar arasında tedirginliğe kadar varan bu bilgilerin düzeltilmesi gerektiğini söyledi

Lazerin 1980 yılından beni tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir yöntem olduğunu kaydeden Cüneyt Karaarslan, bu konudaki doğruları ve yanlışları açıkladı.

Haberin Devamı

Halk arasında "Lazer kör eder" ya da "Güvenli bir uygulama değil" gibi yanlış söylemlerin bulunduğunu hatırlatan Karaarslan, "Lazer tedavisi göz sağlığı için yeri geldiğinde çok faydalı bir uygulamadır. FDA onaylı bir ve tamamen güvenli bir teknolojidir. Tüm dünyada 31,4 milyondan fazla kişinin bu tedaviyi olduğu tahmin edilmektedir. Doğru şartlar altında uygun hastalara uygulandığında, lazer tedavisinin başarı oranı yüzde 95-98 civarlarındadır" diye konuştu.

'LAZERDEN SONRA DA AMELİYAT OLABİLİRSİNİZ'

"Lazer tedavisinden sonra katarakt ameliyatı olunmaz"," Lazer sadece miyop için yapılır" gibi söylentilerin asılsız olduğunu ifade eden Op. Dr. Karaarslan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Lazer ameliyatı ileride olmanız gerekecek herhangi bir göz tedavisine (katarakt dahil) engel yada sebep değildir. Lazer ameliyatı 1 ile 14 derece arası miyop, 1 ile 6 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun gözlere başarı ile uygulanabiliyor. Bunun yanında ‘Lazer tedavisi sadece bir kere yapılabilir. İlerde göz numarası artarsa asla tedavi yapılamaz’ söylentisi de yanlıştır. Doğru olanı ise lazer tedavisinde hedef göz derecelerini + / - 0,50 mertebesine getirmektir. Göz derecenize göre yüzde 95-98’in üzerinde bir başarıyla bu elde edilir. İlk operasyondan en az 6 ay sonra yapılan kontrolde gözünüzde numara kaldığı tespit edilirse tüm muayene ve tetkikler tekrarlanır."

Haberin Devamı

'LAZER KANAMALI AMELİYAT DEĞİLDİR'

"Lazer tedavisinde retina tabakası zarar görür" gibi bilinçsizce söylemlerin de yapıldığına dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, "Lazer tedavisi gözün kornea tabakasına uygulanır. Retinanın hasar görmesi söz konusu değildir. ‘Lazerden sonra renk körlüğü olur’ diyorlar. Böyle bir şey olmaz. Lazer kanamalı bir ameliyat değildir. Çünkü lazer tedavisi gözün damarsız bir dokusu olan korneaya yapıldığı için kanamadan söz etmek çok yanlış olur. Lazer tedavisi damla anestezisi altında yapılan ağrısız bir göz ameliyatıdır" dedi.

'ÖMÜR BOYU GÖZ DAMLASI KULLANILMAZ'

Haberin Devamı

Lazer tedavisinden sonra ömür boyu damla kullanmak gerekmediğini söyleyen Karaarslan "Lazer tedavisi sonrasında ilk birkaç ay göz damlası kullanılması gerekmektedir. Ancak ömür boyu göz damlası kullanılmamaktadır. Lazerde amaç gözlüklerle görebildiğiniz kadarını gözlüksüz görmenizdir. 0,75 ve altındaki numaralar gözlüksüzlük değerleridir ve başarılı olarak algılanır. Lazer, numaralar henüz ilerlerken yapılırsa tekrar gözlük kullanmak durumunda kalınabilir. Bu yüzden numaraların en az 1 yıldır artmıyor olması gereklidir" diye konuştu.

İHA