Ekonomi Leblebi fiyatları fırlayacak

Leblebi fiyatları fırlayacak

Paylaş
Leblebi fiyatları fırlayacak

Nohut fiyatlarının son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının leblebinin kilo fiyatının 10 liraya çıkmasına neden olabileceği bildirildi

Çorum’da kuruyemiş imalatı yapan Gülşen Kuruyemiş Gıda Sanayi Ticaret AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gülşen, nohut fiyatında yaşanan artışın önümüzdeki günlerde leblebi fiyatlarına büyük oranda yansıyacağını söyledi.

Gülşen, bu yıl nohut hasadında mantar hastalığından dolayı verimsizlik yaşandığını belirterek, "Örneğin Uşak’ta nohut üreticisi neredeyse nohut hasadı yapamadı. Rekoltedeki düşüş fiyatları yükseltti. Leblebilik nohudun fiyatı bu yıl 2,5 liradan 4,5 liraya kadar yükseldi" dedi.

Nohut fiyatındaki yükselişin leblebi fiyatlarına da etki etmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Gülşen, "Çorum’da nohut ekimi yapılıyor. Ancak bu nohut yemeklik. Leblebilik nohudu Uşak ve Balıkesir’den satın alıyoruz. Nohut fiyatındaki artış önümüzdeki ay leblebi fiyatlarına büyük oranda yansıyacak. 5-7 lira arası değişen leblebi fiyatlarının 10 liraya kadar çıkması mümkün" diye konuştu.

Kentteki leblebi üreticilerinden Yaşar Yıldırım da, geçen yıllara oranla leblebi fiyatlarının artacağını belirterek, önümüzdeki günlerde leblebinin kilosunun 10 liraya kadar çıkmasını beklediklerini bildirdi.

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ise, nohuttaki rekolte düşüşünün fiyatların son 30 yılın en üst seviyelerine çıkmasına neden olduğunu söyledi.

Sayan, Türkiye’de geçen yıl dekar başına 120 ile 130 kilo arası nohut hasadı yapılırken, bu yıl nohutta görülen mantar hastalığından dolayı verimin dekar başına 80 kiloya kadar düştüğünü bildirdi.

Nohut rekoltesinde yüzde 50’ye yakın bir kayıp yaşandığını belirten Sayan, "Nohut ekimi 1’e 10 vereceği yerde bu yıl 1’e 3 verdi. Bu da fiyatlara yansıdı. Nohut fiyatları son 30 yılın en üst seviyelerine çıktı" dedi.

Sayan, ayrıca aracı tüccarların kendi aralarında anlaşarak, üretici çiftçilerden ucuza aldıkları nohudu, piyasaya yüksek rakamlarda sattıklarını ileri sürdü.

Haberin Devamı