Dünya Lech Kaczynski kimdir?

Lech Kaczynski kimdir?

Paylaş
Lech Kaczynski kimdir?

Lech Kaczynski kimdir?

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, Rusya’daki uçak kazasında, eşi Maria ile birlikte hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Lech Kaczynski 1949 yılında dünyaya geldi ve Varşova Üniversitesi Hukuk ve İdari Bilimler fakültesini bitirdi.

Kaczynski ile ikizi eski başbakan Jaroslaw Kaczysnki ilk kez, çocuk yıldızlar olarak 1962’de oynadıkları "Ay’ı Çalan İki Kişi" filmiyle kamuoyunda tanındılar.
Lech Kaczynski, Aralık 1981-Ekim 1982 arasında Dayanışma Hareketi içinde yer almaktan sıkıyönetimce cezaevinde tutuldu.

Komünizmin çöküşünden sonra ikiz kardeşler parçalanmış siyasi yelpazenin sağındaki siyasiler olarak öne çıktılar.
Kaczynskiler, komünistlerle işbirliği yapanları ortaya çıkarma ve yolsuzluğa karşı "ahlaki devrim" sloganıyla kampanya yaptılar.
Lech Kaczynski, bazı komünizm sonrası liderlerin aksine, politikadan asla kişisel kazanç sağlamamış, dürüst politikacı imajı çizmeye çalıştı.
Polonya’nın 1990’da yapılan ilk serbest seçimlerinde Lech ve Jaroslaw kardeşler Dayanışma Sendikası lideri Lech Walesa’nın zaferinin arkasındaki itici güçtü.

Haberin Devamı

Lech Kaczynski, Walesa yönetiminde milli güvenlik bürosunun başına geçti. Ancak daha sonra Walesa ile ekonomi konusunda görüş ayrılığına düşen Kaczynski, Jery Buzek hükümetinde adalet bakanlığı yaptı.

Kaczynski, 2005’te yapılan seçimde devlet başkanı seçildi. Genel seçimlerde de ikizi Jaroslaw Kaczynski’nin Hukuk ve Adalet Partisi zafer kazandı. Kaczynski, ikizi Jaroslaw’ı Temmuz 2006’da başbakan atadı.

2007’de ise Donald Tusk genel seçimde partisini zafere taşıyarak başbakan oldu. Tusk, serbest pazar yanlısı politika izledi ve Jaroslaw Kaczynski’nin döneminde Almanya ve Rusya ile gerginleşen ilişkileri onardı.

Lech Kaczynski, liberal ekonomi politikası izleyen hükümeti eleştiriyor ve çıkardığı yasaları sık sık veto ediyordu. 2008’de de hastanelerin ticari temelde işletilmesini öngören yasayı veto etmişti.

Başkan Kaczynski ocak ayında hükümetin Moskova ile doğal gaz görüşmelerini eleştirmiş ve hükümeti ülkenin Rus gazına bağımlılığını artırmakla suçlamıştı.