Yaşam Lezzetli çay demlemenin püf noktaları

Lezzetli çay demlemenin püf noktaları

Paylaş
Lezzetli çay demlemenin püf noktaları

Çay en severek tüketilen içeceklerden biri. Demlenen çayın lezzetli olması içinse bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor...

  • Lezzetli çay yapabilmek için öncelikle çayın saklanma koşullarına dikkat edilmelidir. Tüketilen çay nemden korunmalı ve kapalı bir kapta muhafaza edilmelidir.
  • Kullanılan çayın özelliğinden başka çay lezzetini en çok etkileyen bir diğer faktör de demleme suyunun özelliğidir. Çay demlemek için kullanılacak su orta sertlikte ve içme suyu olmalıdır. Çeşme suyu içindeki klor ve kireç gibi bileşenler çayın tadını bozar.
  • Kullanılan demlik çeşidi de lezzetli çay demlenmesinde etkilidir. Demlenen çayın lezzetli olması için porselen, cam ya da bakır demlikler tercih edilmelidir. Kullanımı çok yaygın olsa da çelik çaydanlıklardan diğer demliklerle aynı lezzetin alınması mümkün değildir.

  • Çayın demlenmesi için öncelikle su kaynatılmalı ve kaynayan sudan yeterli miktarda demlik içerisine koyulmalıdır.
  • Koyulan suyun miktarına göre, 1 bardak çay için sıcak suya 1 çay kaşığı çay ilave edilmelidir.
  • Kaynar suya ilave edilen çayın haşlanmaması içinse çayın demliğe koyulmadan önce az miktarda soğuk su ile yıkanması yeterlidir.
  • Çay demlemek için ayrıca farklı bir yöntem olarak demliğe önce soğuk su ile yıkanmış çay koyulup kaynayan su demlikte bulunan çayın üzerine de ilave edilebilir. Ancak bu yöntemde sıcak su çay üzerine tek bir noktadan dökülmelidir.
  • Demleme işleminden sonra ocak orta ateşe alınmalıdır. Bu şekilde demleme süresi ortalama olarak 12-15 dakika kadar olmalıdır. Eğer yaprak çay kullanılıyorsa demleme 4-7 dakika arasında tamamlanır.

  • Bu sürenin dolmasının ardından demlik kontrol edilmelidir. Tüm çay taneleri çöktüyse çay servise hazırdır.
  • Demlenen çay tazeliğini yarım saat kadar en iyi şekilde korur. Bu nedenle en iyi lezzeti alabilmek için demlenen çayın bu süre içinde tüketilmesi gerekir.
  • Demlenen çayın renginin daha güzel olması için demlik içerisine 1 adet kesme şeker ya da 1-2 adet karanfil atılabilir.

Haberin Devamı